Και αμερικανικά μαχητικά στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» στην Ανδραβίδα

0
86

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν τελικά στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ και με μαχητικά αεροσκάφη, εκτός από τα Μη Επανδρωμένα – UAV / DRONES «θεριστές των αιθέρων», τα MQ-9 Reaper, που εδρεύουν στη Λάρισα.

Οι Αμερικανοί πρόκειται να συμμετάσχουν γι’ ακόμη μία χρονιά με πλήρη αποστολή στην κορυφαία διακλαδική διεθνή άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ΗΝΙΟΧΟΣ, που πλέον τελεί υπό την εποπτεία του ΓΕΕΘΑ.

Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι θα προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα 4 μαχητικά F-16, προερχόμενα από την αεροπορική βάση του AVIANO, στην Ιταλία.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία προσωπική επιτυχία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος πέτυχε να πουν το «ναι» οι Αμερικανοί. Η συμφωνία για την έλευση των αμερικανικών F-16 στον Ηνίοχο αποφασίστηκε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, 11 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε στον Αμερικανό Στρατηγό ο Κωνσταντίνος Φλώρος.

Εκεί, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ιδιαίτερα επίμονος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να υπάρχει και φέτος ισχυρή αμερικανική παρουσία με μαχητικά, εκτός των MQ-9 Reaper, που αποτελούν σημαντικό στοιχείο. Ο Καβόλι πείσθηκε από τους χειρισμούς Φλώρου και έτσι οι δύο άνδρες έδωσαν τελικά τα χέρια.

Οι δύο άνδρες έχουν ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα τον Αύγουστο του 2022, όταν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Αμερικανός Στρατηγός επισκέφθηκε τον Κωνσταντίνο Φλώρο, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη. Κάτι που φάνηκε και στην τελετή υποδοχή της Τρίτης στο Ελληνικό Πεντάγωνο, όπου οι θερμοί εναγκαλισμοί των δύο ανδρών περίσσευαν.