Έντονο είναι το πρόβλημα της νόσου του μεταχρωματικού έλκους – Απομάκρυνση άρρωστων πλατανιών στα όρια Ηλείας-Αχαΐας

0
18

Σε απομάκρυνση πλατάνων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του μεταχρωματικού έλκους στα όρια της Ηλείας με τη Αχαΐα, προχωράει από τις αρχές του έτους γνωστή εταιρεία επεξεργασίας ξύλου, με σκοπό την διάσωση των υπόλοιπων δέντρων που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό.
Τα άρρωστα δέντρα πλησίον της οδού 111, μεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, προκειμένου να τους γίνει επεξεργασία για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε πολλά σημεία της Ηλείας.
Το πρόβλημα είναι έντονο στην κοιλάδα του Αλφειού, στην περιοχή της Νέδας, μέσα στην Αρχαία Ολυμπία, στην Ανδρίτσαινα κλπ., χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπισή του εντός του Νομού!
Με αφορμή την προσβολή των πλατάνων εκ μέρους των ειδικών επισημαίνεται ότι «είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην προστασία σημαντικών δένδρων πλατάνου, καθώς και δένδρων πλατάνου που έχουν κηρυχθεί “Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης”, με την αυστηρή τήρηση κανόνων πρόληψης».
Το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, προκαλείται από ένα εισβλητικό είδος μύκητα, τον Ceratocystis platani και εισήχθη στην Ευρώπη από την Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα, η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2003 στη Μεσσηνία και πήρε μεγάλες διαστάσεις γιατί δεν εφαρμόστηκαν μέτρα καραντίνας για την εξάλειψή της ή τον περιορισμό της διασποράς του παθογόνου στα πρώτα στάδια προσβολής.