Διαρκής εγκατάλειψη του Μανωλοπούλειου πρώην Γενικό Νοσοκομείο Πύργου

0
231

Σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκεται επί σειρά ετών το Μανωλοπούλειο πρώην Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, το οποίο πέρα από την ανθρώπινη αδιαφορία έχει να αντιμετωπίσει τη διαρκή φθορά του χρόνου.
Το 2006 υπήρξαν συζητήσεις για μεταφορά του ΙΚΑ στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου, το κτιριακό σύμπλεγμα παραχωρήθηκε στον Δήμο Πύργου, αλλά από τότε δεν έχει υπάρξει εκ νέου σχέδιο για την εκμετάλλευσή του.
Το 1936 έγιναν κάποιες εργασίες ανακαίνισης στο Μανωλοπούλειο με μικρές προσθήκες εξωτερικά, ενώ τριάντα χρόνια αργότερα έγιναν νέες επισκευές με τη συνεισφορά Ηλείων που ζούσαν μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.
Ο σεισμός του 1993 προκάλεσε σημαντικές ζημιές, όταν σημαντικό τμήμα του κατέρρευσε από τις ισχυρές δονήσεις, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για την ιστορία του κτιρίου ως νοσοκομείου. Οι υπεύθυνοι φορείς έκριναν ασύμφορη την αναστήλωση του ιστορικού κτιρίου του Μανωλοπούλειου, του μνημείου που φέρνει την υπογραφή του Τσίλερ και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της νεότερης ιστορίας της πόλης, και μαζί με τα υπόλοιπα νεότερα μνημεία της συνιστούν δείγμα της πολιτιστικής και οικονομικής άνθισής της.