Επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανακαινισμένου μνημείου πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Τοπική Κοινότητα Γερακίου

0
423

Μέσω δωρεάς του διακεκριμένου Έλληνα καθηγητή του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου» Δρ. Χρήστου Τσάμη που κατάγεται από το Γεράκι Αμαλιάδας, συντηρήθηκε το μνημείο πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Τοπική Κοινότητα Γερακίου, το οποίο έχει στηθεί στο χώρο που εκτελέστηκε κατά την κατοχή ο πατέρας του και δάσκαλος του χωριού Δημήτριος Τσάμης και ο τότε πρόεδρος Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος.

Η επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανακαινισμένου μνημείου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, παρουσία του ίδιου του δωρητή Δρ. Χρήστου Τσάμη αλλά και πλήθους αρχών αι φορέων του Νομού. 

Ανάμεσά τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός και ο Αναπληρωτής Δημάρχου Ήλιδας και αντιδήμαρχος κ. Επαμεινώνδας Παναγιωτόπουλος. Ο κύριος Παναγιωτόπουλος –εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο– ευχαρίστησε τον κύριο Τσάμη για την δωρεά του, ενώ του παρέδωσε ως τιμητικό δώρο το έμβλημα της πόλεως.

Κατά την ομιλία του ο κύριος Τσάμης ανέφερε –μεταξύ άλλων– τα εξής:

«Σε αυτή την εκδήλωση μνήμης, με την λαμπρή παρουσία σας τιμάτε με τον καλύτερο τρόπο, το ηρωικό και αιματοβαμμένο χωριό μου, το Γεράκι. Σε ανάμνηση της αξέχαστης εκείνης αποφράδας ημέρας, της 30ης Ιουλίου 1943, όταν τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εκτέλεσαν, εδώ στο Γεράκι, αναίτια, απρόκλητα και άνανδρα, δύο εκλεκτά τέκνα του, δύο επιφανείς δημόσιους άνδρες, τον αείμνηστο πατέρα μου, διδάσκαλο Δημήτριο Τσάμη και τον αείμνηστο πρόεδρο τότε της κοινότητας Γερακίου Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο, πυρπολώντας ταυτόχρονα ολόκληρο το χωριό μας. (…)

Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ δημόσια για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση που επιδείξατε. Ανταποκριθήκατε άμεσα και ικανοποιήσατε πλήρως το αίτημα της οικογένειας Τσάμη για την ανακαίνιση και συντήρηση του ιστορικού αυτού μνημείου.

Εγώ προσωπικά και ο συντηρητής του ιστορικού μνημείου, συμπατριώτης μας κ. Δημήτρης Μαραζιώτης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε και ταυτόχρονα να σας ενημερώσουμε με κάθε λεπτομέρεια, μέσω της έκθεσής μας, ότι όλες οι σχετικές εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης τελείωσαν, λίαν επιτυχώς και πως το ιστορικό μνημείο απεκατεστάθη πλήρως, στην αρχική του κατάσταση και με πλήρη υπευθυνότητα και ικανοποίηση εκ μέρους μας, παραδίδεται τυπικά, στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δήμου Ήλιδας, όπου και ανήκει». 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Δρ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΑΜΗ:

Ο Δρ. Χρήστος Τσάμης είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γεννήθηκε στο χωριό Γεράκι του Δήμου Ήλιδας και ολοκλήρωσε το σχολείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Β΄ Οκτατάξιο Γυμνάσιο Αθηνών. 

Αρχικά, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατόπιν διαγωνισμού μεταξύ πτυχιούχων ΑΕΙ, διορίστηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, φθάνοντας μέχρι το βαθμό του Διευθυντή.

 Παράλληλα, έλαβε και την άδεια του δικηγόρου και άσκησε το επάγγελμα με επιτυχία για αρκετά χρόνια. Εν συνεχεία διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κράτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο, με το βαθμό του Παρέδρου (Εφέτη), από το οποίο και αποχώρησε με το βαθμό του Συμβούλου (Ερεοπαγίτη), προτιμώντας την Ακαδημαϊκή καριέρα.

 Τις μεταπτυχιακές του σπουδές πραγματοποίησε στη Γερμανία, στο φημισμένο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου», όπου ολοκλήρωσε με διδακτορικό και master.

Εκεί έλαβε και την επιστημονική του καταξίωση και αναγνώριση, αφού προσέφερε επί σειρά ετών ως καθηγητής στο τμήμα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιστήμης και του Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου.  

Είναι ένας από τους πρώτους Έλληνες που ασχολήθηκε με το Δίκαιο της Θάλασσας μέσα από το βιβλίο του «Το Δίκαιο της Θαλάσσης», όπου ανέδειξε για πρώτη φορά το θέμα της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας μας. 

Επίσης, συνέγραψε στα Γερμανικά το βιβλίο «Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα», το οποίο αποτέλεσε προπομπό της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης  και του κοινού Ευρωπαϊκού Νομίσματος, του ευρώ.

Στην πλούσια καριέρα του συνέγραψε συνολικά 17 βιβλία, νομικής και οικονομικής φύσεως, όπως και δημοσίευση αρκετές επιστημονικές εργασίες (άρθρα) σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο.