Η Υγεία κεντρική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας – Του Νίκου Καλάκου, υποψήφιου βουλευτή Ηλείας ΝΔ

0
103

Ο υγειονομικός χάρτης της Ηλείας είναι ένα μεγάλο αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει και πάλι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι θλιβερό οι υπάρχουσες νοσοκομειακές δομές να μην παρέχουν ικανοποιητική υγειονομική περίθαλψη στους κατοίκους και επισκέπτες του νομού.

Η Ηλεία διαθέτει το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου («Ανδρέας Παπανδρέου»), το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και το Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Κρεστένων, τα οποία παρέχουν δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ταυτόχρονα, λειτουργούν επτά Κέντρα Υγείας (οκτώ συνολικά με των Κρεστένων) και 41 Περιφερειακά Ιατρεία. Αν και ο αριθμός δομών υγείας είναι σχετικά μεγάλος, η ελλιπής στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι περιορισμοί σε εξοπλισμό, δημιουργούν προβλήματα στην ασφαλή διαβίωση των Ηλείων και όσων επισκέπτονται τον νομό. 

Ο υγειονομικός χάρτης της Ηλείας, η επανεξέταση του οποίου κρίνεται απολύτως  αναγκαία, είναι αποτέλεσμα ενός διαφορετικού προγραμματισμού των τελευταίων 40 ετών , με τελείως διαφορετικά δεδομένα και υπό άλλες συνθήκες, και φυσικά δεν  σχεδιάζεται και εκτελείται μέσα σε μια τετραετία.

Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την απουσία κινήτρων για διορισμούς στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, είχε δυστυχώς ως αποτέλεσμα τις μόνιμα «άγονες» προκηρύξεις σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως οι Παθολόγοι.

Η εξασφάλιση ειδικών ενισχυμένων κινήτρων για την στελέχωση των νοσοκομειακών δομών, όπως προκρίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, μέσω ένταξης του νομού  σε καθεστώς αγόνου τύπου Α όπως έγινε σε άλλους νομούς με παράλληλα ομαδική προκήρυξη θέσεων για τις ειδικότητες στις οποίες παρατηρούνται ελλείψεις, είναι καταρχήν  μια διέξοδος προς την σωστή κατεύθυνση.

Η ενίσχυση των νοσοκομειακών δομών  με στρατιωτικούς ιατρούς παθολόγο, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αδιαλείπτως μέχρι λήξεως της θητείας τους, όπως συνέβη με το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, είναι μια λύση προσωρινή μέχρις ότου αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα, καθώς κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και ιδιαίτερα της  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η θέσπιση κινήτρων για τους γιατρούς προκειμένου να στελεχωθούν τα μικρά Νοσοκομεία.