Βρετανία: Μειώνουν τα χριστουγεννιάτικα έξοδα οι πολίτες λόγω της αύξησης του κόστους διαβίωσης

0
77

 

 

 

Χωρίς αγορές, δώρα και οικογενειακές εκδηλώσεις θα περάσουν τα Χριστούγεννα οι Βρετανοί αφού, σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους διαβίωσης. Έρευνα που δόθηκε σήμερα (27.10.2022) στην δημοσιότητα αναφέρει ότι τα δύο τρίτα των πολιτών της Βρετανίας θα μειώσουν τις δαπάνες στις αγορές των γιορτών.

Παρότι πέρασαν τα Χριστούγεννα για δύο χρόνια σε καθεστώς κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας, τα τρία τέταρτα των ενηλίκων της Βρετανίας, δεν σχεδιάζουν λαμπρούς εορτασμούς φέτος, όπως προκύπτει από την έρευνα της Accenture.

Τα αποτελέσματα – Λιγότερα δώρα και φαγητά

Σχεδόν 49% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να αγοράσουν λιγότερα δώρα, 46% να φάνε λιγότερες φορές σε εστιατόριο και 35% σκοπεύουν να κάνουν περικοπές τόσο στις κοινωνικές συναθροίσεις όσο και στις οικογενειακές εκδηλώσεις.

Από αυτούς που σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες τους αυτά τα Χριστούγεννα, το 45% σκοπεύει να αγοράσει τρόφιμα από σούπερ μάρκετ με προσιτές τιμές.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 10%, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κοντά στο χειρότερο επίπεδό της στα χρονικά και τα νοικοκυριά υπό μεγάλη πίεση.

Χθες, ο όμιλος σούπερ μάρκετ Asda ανακοίνωσε ότι οι Βρετανοί στρέφονται σε προϊόντα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως οι φριτέζες αέρος και οι πολυμάγειρες, καθώς αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την κρίση του υψηλού κόστους διαβίωσης.

Όπως είπε η Asda, η οποία αντιπαρέβαλε τα στοιχεία της με το Κέντρο για την Έρευνα στην Οικονομία και στις Επιχειρήσεις, προκύπτει ότι οι οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν τον Σεπτέμβριο κατά 162 ευρώ φτωχότερες σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο κυρίως εξαιτίας των ακριβότερων λογαριασμών κοινής ωφελείας, με τις τιμές του φυσικού αερίου να είναι κατά 95,7% υψηλότερες και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 54%.

Παράλληλα, ο όμιλος Asda ανακοίνωσε χθες ότι η εικόνα του εισοδήματος των νοικοκυριών εξαρτάται κατά πολύ από τη διαχείριση της κυβέρνησης ως προς την ενεργειακή ακρίβεια.