Τρίκαλα: Στο νοσοκομείο άνδρας με συμπτώματα από τσίμπημα «μαύρης χήρας»

0
181

 

 

 

Στο νοσοκομείο Τρικάλων μεταφέρθηκε άνδρας με συμπτώματα από τσίμπημα «μαύρης χήρας».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο άνδρας εκτελούσε εργασίες σε εξωτερικό χώρο όταν τον τσίμπησε η αράχνη και συγκεκριμένα η «μαύρη χήρα».

Ο άνδρας έσπευσε στο νοσοκομείο Τρικάλων, με την υγεία του πλέον να είναι σε σταθερή κατάσταση, ενώ παράλληλα αναμένεται αντίδοτο από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Τι πρέπει να κάνετε εάν σας τσιμπήσει «μαύρη χήρα»

Η «μαύρη χήρα» είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.

Η Μαύρη Χήρα κατασκευάζει έναν ισχυρό,  κολλώδη ιστό από μεταξένιες ίνες. Έχει βρεθεί ότι η αντοχή αυτής της μεταξένιας ίνας είναι ίση με μία ίνα κατασκευασμένη από ατσάλι αντίστοιχου πάχους, έχοντας όμως το ατσάλι 6 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα.

Συνήθως κρέμεται από τον ιστό ανάποδα και περιμένει κάποιο έντομο να πέσει πάνω του και να κολλήσει. Έπειτα ορμάει πάνω στο παγιδευμένο έντομο που προσπαθεί να ελευθερωθεί το δαγκώνει και το τυλίγει σε κουκούλι για να τραφεί αργότερα.

Τα περισσότερα είδη Μαύρης Χήρας δεν είναι επιθετικά. Πολλά τσιμπήματα που γίνονται σε ανθρώπους είναι αμυντικά και γίνονται συνήθως όταν κατά λάθος ασκήσουμε πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.

Σε περίπτωση τσιμπήματος από «μαύρη αράχνη» δεν χρειάζεται πανικός. Τα συμπτώματα ξεκινούν στις πρώτες 3 με 6 ώρες, συνήθως ξεκινάει με κοιλιακό πόνο, ενώ το αντίδοτο σώζει αν το πάρεις εγκαίρως.

πηγή:https://www.in.gr/