Το FBI «ξεσκονίζει» τον επιχειρηματία Νίκο Μπογονικολό – Η ύποπτη θυγατρική, οι σχέσεις με τη Ρωσία

0
196

 

 

 

Στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει μηνύματα, emails, και συνομιλίες που περιλαμβάνονται στην αναφορά των αμερικανικών αρχών και στοιχειοθετούν την δράση του Έλληνα επιχειρηματία, Νίκου Μπογονικολού που συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές, καθώς βοηθούσε την Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε στρατιωτικές τεχνολογίες.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2017 και τον Μάιο του 2023, μέχρι και τη σύλληψη του από τις αμερικανικές αρχές. Στην αναφορά σημειώνεται πως ενώ έδειχνε να λειτουργεί ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ουσιαστικά εκείνος και η εταιρεία του είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς.

Πολλές οι κατηγορίες κατά του Μπογονικολού

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες συμμάχους, ο κατηγορούμενος και η ομάδα του Aratos είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», έχει δηλώσει ο εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο κ. Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» για να αποκτήσουν δόλια -και στη συνέχεια να διακινήσουν- στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Όπως είπε ο βοηθός διευθυντή του FBI: «Προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων συνεργατών του, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους». Ειδικός πράκτορας της ΒΙS ανέφερε ότι «ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του όχι μόνο παραβίασαν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αλλά βοήθησαν περαιτέρω τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Πλήθος στοιχείων για την δράση του Έλληνα επιχειρηματία

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο κατηγορούμενος από το 2017 εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο  Όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και διπλής χρήσης στη Ρωσία, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα εξαιρετικά ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιελάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά αλλά και εξελιγμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης.
Τι υποστήριξε ο Νίκος Μπογονικολός

Με όλες αυτές τις κατηγορίες, ο ίδιος ανέφερε πως τα αντικείμενα αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία του «Aratos» ενώ στην πραγματικότητα  στάλθηκαν στη Ρωσία.  Η λίστα με τους παραλήπτες περιελάμβανε εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη «Στρατιωτική Μονάδα 33949», η οποία αποτελεί μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως «SVR».

Όπως περιγράφεται στην καταγγελία, πολλές από αυτές τις παραγγελίες ζητήθηκαν από τη Serniya Engineering και τη Sertal LLC (το «Δίκτυο Serniya»), εταιρείες με έδρα τη Μόσχα που λειτουργούν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου (DOC) επέβαλαν κυρώσεις κατά Serniya, Sertal και πολλών ατόμων και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς τες «οργανικές για την πολεμική μηχανή της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σημειώνεται επίσης πως ο κατηγορούμενος προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, ο κατηγορούμενος ενημερώθηκε να έρθει μόνος στη Μόσχα «καθώς η ημερήσια διάταξη θα να είσαι πολύ ευαίσθητος»

Παραποίηση άδειας εξαγωγής

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μία άδεια εξαγωγής, λέγοντας «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. . . Ευαίσθητη υπόθεση. . . Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (ΗΠΑ)».

Φέρεται να υπέγραψε επίσης ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε αμερικανικές εταιρείες, πιστοποιώντας ότι η Aratos ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων ειδών, ότι η εταιρεία του δεν θα επανεξήγαγε τα προϊόντα αλλού και ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.  [bogonikolos-whatsapp]

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του βοηθού διευθυντή:  «Προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων συνεργατών του, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους».

Η ύποπτη θυγατρική

Μία από τις θυγατρικές εταιρείες της Aratos, ήταν η Aratos Systems BY, που το 2021, ήταν φιναλίστ στο NATO για διαστημικές εφαρμογές , με μία πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.

Στην πρόταση που κατέθεσε ο επιχειρηματίας είχε υποστηρίξει ότι είχε εμπειρία να συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις «κυβερνήσεις παγκοσμίως». Ακόμή,   η «Aratos» είχε προμηθεύσει αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να έχει υπογράψει πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και να τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η εταιρεία ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων και ότι η εταιρεία δεν θα τα επανεξήγαγε αλλού και πως δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.

Πώς έγινε η στρατολόγηση από τους Ρώσους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ΗΠΑ, ο Νίκος Μπογονικολός είχε στρατολογηθεί ως πράκτορας προμηθειών, ήδη από το 2017. Η αμερικανική δικαιοσύνη έχει συνομιλίες και στοιχεία που πιστοποιούν τις επαφές του Μπογονικολού  με έδρα τη Μόσχα που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, έλεγαν στον κατηγορούμενο να μεταβεί μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα».

Τι ανέφερε ο δικηγόρος του

Δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο ο δικηγόρος του συλληφθέντα, λέγοντας πως ακόμη περιμένει πρώτα τη δικογραφία. «Ο κ. Μπογονικολός είναι γνωστός για τις έρευνές του, επί σειρά ετών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας.

Για το ζήτημα που προέκυψε δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση», είπε ο Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, επισημαίνοντας πως θα τοποθετηθεί για την υπόθεση, όταν πληροφορηθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχηματίσθηκε, σε βάρος του επιχειρηματία.

πηγή:https://tempo24.news/