Συναγερμός στην Περιφέρεια, έκτακτη συνεδρίαση για πυρκαγιές, που απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων

Δύσκολη η σημερινή ημέρα για τη Δυτική Ελλάδα, καθώς στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου (κατηγορία 4) για εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκονται η Αχαΐα και η Ηλεία, σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει τεθεί σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου» στις 9π.μ, θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Φωκίωνα Ζαΐμη. «Είμαστε σε ετοιμότητα, παρακολουθούμε τα δεδομένα» δήλωσε μιλώντας στην «Π» ο κ. Ζαΐμης εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Στο πλαίσιο του Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, τίθεται σ’ εφαρμογή το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές από τις 9μ.μ. έως τις 6π.μ σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Στην Πάτρα σε 24ωρη ετοιμότητα θα βρίσκεται το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και οι απαγορεύσεις κίνησης και παραμονής σε «κόκκινα» σημεία αφορά

-στην τοπική κοινότητα Καλλιθέας από γήπεδο και άνω και από δεξαμενή και άνω,

-στα πευκοδάση Δασυλλίου, Γηροκομείου και Κεφαλοβρύσου Κρήνης,

-από Άγιο Κωνσταντίνο προς Ιερά Μονή Ομπλού,

-στο δάσος Καρκαλός Άνω Καστριτσίου στις θέσεις Μοχλός-Χάραδρος- Πασχαλιάνοι-Αγ. Παρασκευή-Γεφύρι Σώφαινας-Μοχλός,

-στον Ιππικό όμιλο Πλατανιού έως Ανω Καστρίτσι και

-στο Δρέπανο – Άγιος Γεώργιος – Ανεμοδούρι (Καϊμακά).

«Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημοτικούς δρόμους», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Χθες το βράδυ και ο Δήμος Αιγιάλειας τέθηκε σε κατάσταση κινητοποίησης «Red Code» λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, των ισχυρών ανέμων και της χαμηλής υγρασίας που προβλέπονται. Ο Εθνικός Μηχανισμός τίθεται σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες υλικά και μέσα για την ετοιμότητα ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου.

Σε πλήρη ετοιμότητα και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ο οποίος και εξέδωσε ανακοίνωση ενημέρωσης προς τους πολίτες για το τι θα πρέπει να πράξουν άμεσα στην περίπτωση που αντιληφθούν εστία πυρκαγιάς αλλά και για τη λήψη προληπτικών μέτρων αυτοπροστασίας.

ΣΥΛΛΗΨΗ

Στην Αχαΐα, χθες το μεσημέρι σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική για εκδήλωση πυρκαγιάς σε αγροτολιβαδική έκταση στο Σιγούνι Καλαβρύτων, στη θέση «Μανούρι». Επιχείρησαν 29 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 6ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) Πάτρα, 8 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Για τη φωτιά συνελήφθη άνδρας, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Κλιμακίου Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ) Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» εκτελούσε εργασίες καθαρισμού δρόμου όταν μηχάνημα «πέταξε» σπινθήρα και πυροδότησε την έναρξη πυρκαγιάς. Οδηγήθηκε στο Εισαγγελέα, ορίστηκε δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ αναμένεται να του επιβληθεί από την Πυροσβεστική χρηματικό πρόστιμο.

Στην Πάτρα, το βράδυ ξέσπασε φωτιά σε οικοπεδικό χώρο, κοντά στο κλειστό γυμναστήριο Δ. Τόφαλος, στα Μποζαΐτικα με την Πυροσβεστική να επεμβαίνει άμεσα.

Στην Αιτωλοακαρνανία, το απόγευμα, μεγάλη ήταν η κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων της ΠΥ, για πυρκαγιά σε αγροτική έκταση πλησίον της Νεάπολης Αγρινίου.

Στην Ηλεία, επιβλήθηκε πρόστιμο 2. 625€, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Πύργου, σε άνδρα για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός οικοπέδου, στην τοπική κοινότητα Πελοπίου, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Πηγή: pelop.gr