Σε συναγερμό η πρεσβεία της Ελλάδας στον Λίβανο – «Εγκαταλείψτε τη χώρα»

0
33

 

 

 

Συναγερμός σήμανε σήμερα  στην πρεσβεία της Ελλάδας στον Λίβανο, ύστερα από την ανάφλεξη των τελευταίων εβδομάδων στη Μέση Ανατολή.

Το μεσημέρι έγινε γνωστό πως η πρεσβεία της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας συνιστά στους Έλληνες επισκέπτες να φύγουν από το Λίβανο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης στην περιοχή, η Ελληνική Πρεσβεία στην Βηρυτό συνιστά στους έλληνες επισκέπτες μη μόνιμους κατοίκους Λιβάνου όπως αναχωρήσουν από τη χώρα».

Σε παρόμοιες συστάσεις οδηγήθηκαν και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση έρχεται μια μέρα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Όπως έγινε χθες γνωστό, περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στον Λίβανο αφού πολλαπλασιάστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στα σύνορα των δύο χωρών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Η αύξηση των μεθοριακών επεισοδίων» οδήγησε στην εκτόπιση 19.646 ανθρώπων στον Λίβανο, «τόσο στον νότο, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας», σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Αναμένουμε ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν όσο θα συνεχίζονται οι εντάσεις» ή εάν κλιμακωθεί η βία, είπε ένας εκπρόσωπος του ΔΟΜ, ο Μοχαμεντάλι Αμπουνατζέλα.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο λιβανέζικο έδαφος.

Επίσης, για πολλές κοινότητες στο Ισραήλ εκδόθηκε εντολή εκκένωσης, λόγω των επαναλαμβανομένων επιθέσεων που δέχονται. Ο ισραηλινός στρατός απαντά με βομβαρδισμούς σε στόχους στον νότιο Λίβανο.