Σε αργία τέθηκε ιερέας επειδή έντυσε «παπαδάκια» δύο κορίτσια την Πεντηκοστή – Σφοδρές αντιδράσεις

 

 

 

Σε αργία τέθηκε ο ιερέας του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα επειδή έντυσε «παπαδάκια» δύο κορίτσια την Κυριακή της Πεντηκοστής, ξεσηκώνοντας ένα πρωτοφανές κύμα στήριξης στο πρόσωπό του, την ώρα που η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει και θα συζητήσει την κίνησή του…

Ο προοδευτικός πάτερ Αλέξανδρος Καριώτογλου, με πλούσιο ακαδημαϊκό παρελθόν, είναι ο ιερέας που προκάλεσε τις αντιδράσεις των υπερσυντηρητικών κύκλων της εκκλησίας και τέθηκε σε αργία επειδή έντυσε «παπαδάκια» δύο κορίτσια για τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ο ιερέας είναι εφημέριος στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα και για χιλιάδες πιστούς έχει πέσει θύμα ενός θρησκευτικού φονταμενταλισμού που επιχειρείται να επιβληθεί από σκοτεινές δυνάμεις της Εκκλησίας.

Η ανάρτηση στα social media με τα κορίτσια να είναι ντυμένα «παπαδάκια» έφτασε μέχρι την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία τον έθεσε σε αργία έως ότου συζητηθεί το θέμα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Όμως, πιστοί, καθηγητές Θεολογίας και άλλοι ιερείς κατακεραυνώνουν την απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι ο ιερέας είναι μια προοδευτική φωνή που ενισχύει με το έργο του τη χριστιανική πίστη. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο πατέρας Λίβυος:

«Όταν ένας ιερέας άμισθος, που έχει αφιερώσει ολάκερη τη ζωή του στην Εκκλησία και τη θεολογία, απειλείται με αργία και βάναυσα λοιδορείται από αγέλες θρησκευτικών φονταμενταλιστών επειδή έδωσε σε δύο κοριτσάκια να κρατήσουν τη λαμπάδα στη Θεία Λειτουργία, τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά στην Εκκλησία».

«Αλλά γιατί δεν μας αρέσει η αλήθεια; Ο Χριστός δεν μας ζήτησε να είμαστε ακέραιοι και αληθινοί; Γιατί δεν λένε καθαρά όλοι αυτοί που ενοχλήθηκαν από τα κοριτσάκια που κρατούσαν ως Άγγελοι πραγματικά, την λαμπάδα στην Θεία Λειτουργία, ότι το πρόβλημα τους είναι η γυναίκα;;

Ναι, η γυναίκα είναι το πρόβλημα τους και όχι η τήρηση των κανόνων της Εκκλησίας, τους οποίους επιλεκτικά χρησιμοποιούν όπως και όπου θέλουν. Αλήθεια πολύ θα ήθελα έναν από αυτούς να τον μετρήσω με τους κανόνες των Αγίων Πατέρων και μάλιστα τους πιο αυστηρούς να δούμε πόσοι από αυτούς θα επιτρεπόταν να μπαίνουν μέσα στην εκκλησία.

Το πρόβλημα τους είναι η γυναίκα, διότι την θεωρούν μιαρή, βρώμικη και κατώτερη του άνδρα. Αυτή είναι όλη η αλήθεια. Όλα τα αλλά περί κανόνων είναι ένα ωραίο άλλοθι του μισογυνισμού και της ψυχοπαθολογίας τους», γράφει ο πάτερ Λίβυος.

Το πλούσιο ακαδημαϊκό παρελθόν του πατέρα Αλέξανδρου Καριώτογλου

Ο πατέρας Αλέξανδρος Καριώτογλου έγινε αμισθί ιερέας στα 66 του χρόνια, είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συγγραφέας βιβλίων, διαβάζει το Ευαγγέλιο μεταφρασμένο στη δημοτική και καθηλώνει το ποίμνιό του και πολύ απλά αποδεικνύει ότι δεν αποκλείει κανέναν από την Εκκλησία και την Ορθοδοξία.

Επί 37 χρόνια δίδασκε το λόγο του Θεού σε σχολικές τάξεις, από το Νυχτερινό των Εξαρχείων μέχρι τη Θεολογική Σχολή του Σίδνεϋ στην Αυστραλία. Ο ίδιος είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Τα Νέα» για την εμπειρία του στο 52ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στον Κολωνό:

«Είχα μάθει το “καλημέρα” σε όλες τις γλώσσες γιατί υπήρχαν πολλοί ξένοι μαθητές. Μετά την προσευχή, το έλεγα στα αγγλικά, στα ρουμάνικα, στα αραβικά και τα παιδιά χαίρονταν. Εγώ τους έλεγα ότι σέβομαι απόλυτα την πίστη του καθενός».

Μάλιστα, είχε πει ότι δύο μαθήτριες με μαντίλα από τη Συρία είχαν συμμετάσχει στο μάθημα που έκανε και τον ακολούθησαν και στην εκκλησία. Οι μαθητές έφτιαχναν πρόσφορο, το έψηναν σπίτι τους και το λειτουργούσαν στην εκκλησία, κάτι που έκαναν και οι δύο συγκεκριμένες μαθήτριες.

«Από τη στιγμή που σέβεσαι τον άλλον, θα σε σέβεται και εκείνος», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πατέρας Αλέξανδρος Καριώτογλου.