Πράσινο φως για κούρεμα δανείων με νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης προανήγγειλε ο γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους

0
156

 

 

 

Νομικές καλύψεις για τα στελέχη τραπεζών και του Δημοσίου και πίνακας με συγκεκριμένα ποσοστά κουρέματος των οφειλών σε νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προανήγγειλε ο Φώτης Κουρμούσης

Νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει το πράσινο φως για κουρέματα οφειλών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο καθώς και βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα φέρει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε διαβούλευση το Σεπτέμβριο.
Αυτό ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6 FM».

Όπως είπε ο κ. Κουρμούσης, σήμερα τα τραπεζικά στελέχη και τα στελέχη είναι διστακτικά στο να προχωρούν σε κουρέματα διότι φοβούνται τις πιθανές νομικές ευθύνες και για να αρθεί το εμπόδιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τις απαραίτητες νομικές καλύψεις στα στελέχη, ενώ θα προβλέπει και συγκεκριμένα ποσοστά κουρέματος σε διάφορες περιπτώσεις.
Ο κ. Κουρμούσης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι αλλαγές στις 120 δόσειςτης Εφορίας θα λύσουν προβλήματα που προκαλούν στην αγορά οι κατασχέσεις που «μπλοκάρουν» τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρμούσης είπε:
«Το πρόβλημα ξεκινάει όταν τίθεται θέμα κουρέματος. Όλοι φοβούνται ότι θα έρθει ο Εισαγγελέας ή κάποιος ανταγωνιστής να τους μηνύσει.
Γιαυτό ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να δώσει τις απαραίτητες νομικές καλύψεις  σε στελέχη των τραπεζών και του Δημοσίου έτσι ώστε να μπορούν να προχωρούν σε κούρεμα των οφειλών και να έχουν κάλυψη, ώστε να μπορεί πλέον να προχωράει το κούρεμα και να μην υπάρχει αυτός ο δισταγμός.

Θα υπάρχει ρητά μέσα στο νόμο το κούρεμα που προκύπτει, ώστε να μην επαφίεται στην κρίση και απόφαση του τραπεζικού στελέχους ή του δημοσίου υπαλλήλου και να μην υπάρχει θέμα ευθύνης. Θα υπάρχουν στο νόμο συγκεκριμένα κριτήρια και ποσοστά κουρέματος έτσι ώστε να προκύπτουν από ένα πινακάκι και να μην υπάρχει κάποιος υπάλληλος που πρέπει να το αποφασίσει.

Ως παράδειγμα, αν δείτε στο νόμο για τις 120 δόσεις υπάρχει το κούρεμα των προστίμων και των προσαυξήσεων και είναι σε ένα πινακάκι που λέει για παράδειγμα εάν εξοφλήσεις σε μια μέρα παίρνεις 100%, εάν εξοφλήσεις σε τρεις μήνες παίρνεις 70%.»

πηγή:www.protothema.gr