Πόσους σταυρούς βάζουμε σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν την κάλπη

0
102

 

 

 

Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν για 19η φορά από τη Μεταπολίτευση και ένθεν οι Έλληνες πολίτες και κάθε φορά γεννιέται σε πολλούς η ίδια απορία: Τι ισχύει στις βουλευτικές εκλογές με τους σταυρούς; Πόσους σταυρούς πρέπει να βάλουμε στο ψηφοδέλτιο;

Κάποιοι πηγαίνουν προετοιμασμένοι γνωρίζοντας τον απαιτούμενο αριθμό αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που το μαθαίνουν προσερχόμενοι στο εκλογικό κέντρο, ιδίως στις μεγάλες περιφέρειες της επικράτειας. Μάλιστα συνηθίζεται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να αναγράφουν με κιμωλία ή με μαρκαδόρο στον πίνακα της σχολικής αίθουσας που έχει μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο, τον ανώτατο αριθμό των σταυρών που μπορούν να μπουν.

Το πόσοι θα είναι αυτοί, εξαρτάται από την περιφέρεια που ψηφίζει ο καθένας και τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιοχή. Να διευκρινίσουμε καταρχάς ότι στο ψηφοδέλτιο βάζουμε αριστερά ή δεξιά από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, μονάχα έναν απλό σταυρό (+) και όχι νι (Ö) ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο. Σε περίπτωση που κάποιος βάλει σταυρό και τις δύο πλευρές του ονοματεπωνύμου του υποψήφιου βουλευτή, τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας ότι το στυλό που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι είτε μπλε είτε μαύρου χρώματος. Κατά το παρελθόν έχουν θεωρηθεί άκυρα ψηφοδέλτια που έχει βρεθεί αντί για σταυρό να έχουν π.χ. μια ημισέληνο (ενδεχομένως από Έλληνα πολίτη μουσουλμανικού θρησκεύματος), ή ο σταυρός να έχει επιπλέον κυκλωθεί ή να έχει χρησιμοποιηθεί στυλό κόκκινου, πράσινου ή άλλου χρώματος.

Πριν αναφερθούμε στον αριθμό των σταυρών ανά περιφέρεια θα πρέπει να γνωρίζουμε πως σε περίπτωση που μπερδευτούμε και βάλουμε περισσότερους σταυρούς απ’ όσους πρέπει, το ψηφοδέλτιο δε θεωρείται άκυρο. Απλώς δεν προσμετράται για κανέναν από τους υποψήφιους βουλευτές και πηγαίνει υπέρ του κόμματος. Είναι δηλαδή σαν να μην έχουμε βάλει κανέναν σταυρό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός των σταυρών που θα βάλουμε φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες του Ιουλίου 2019, θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί καθώς υπήρξε ανακατανομή των εδρών σε μια σειρά από περιοχές, μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στους νομούς που υπήρξε αύξηση του πληθυσμού θα εκλέγονται πλέον περισσότεροι βουλευτές και άρα θα μπορούσαμε να βάλουμε περισσότερους σταυρούς και σε περιοχές που καταγράφηκε συρρίκνωση του πληθυσμού, μειώθηκαν οι έδρες οπότε θα μπορούσε να είναι και λιγότεροι οι σταυροί. Στην πράξη όμως ως προς τη σταυροδοσία δεν θα έχουμε αλλαγές, καθώς οι μεταβολές που υπήρξαν ήταν αμελητέες. Για παράδειγμα, στην Α’ Αθηνών οι έδρες μειώνονται από 14 σε 13, αλλά ο αριθμός των σταυρών παραμένει ίδιος, δηλαδή τέσσερις.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να θυμόμαστε ότι:

Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, βάζουμε έναν σταυρό.
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς.
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς.
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Σταυροί ανά εκλογική περιφέρεια

Ειδικότερα ανά εκλογική περιφέρεια ισχύει ο εξής αριθμός σταυρών:

Α’ ΑΘΗΝΩΝ μέχρι 4
Β1′ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ μέχρι 4
Β2′ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ μέχρι 3
Β3′ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ μέχρι 4
Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ μέχρι 2
Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ μέχρι 3
Α’ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ μέχρι 3
Β’ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ μέχρι 2
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ μέχρι 2
ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 1
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 1
ΑΡΤΗΣ 1
ΑΧΑΪΑΣ μέχρι 3
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 1
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 1
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ μέχρι 2
ΕΒΡΟΥ μέχρι 2
ΕΥΒΟΙΑΣ μέχρι 2
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 1
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΛΕΙΑΣ μέχρι 2
ΗΜΑΘΙΑΣ μέχρι 2
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ μέχρι 3
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ μέχρι 4
Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ μέχρι 2
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ μέχρι 2
ΚΑΒΑΛΑΣ μέχρι 2
ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ μέχρι 2
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 1
ΚΟΖΑΝΗΣ μέχρι 2
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ μέχρι 2
ΚΥΚΛΑΔΩΝ μέχρι 2
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΗΣ μέχρι 3
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΛΕΣΒΟΥ 1
ΛΕΥΚΑΔΟΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ μέχρι 2
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ μέχρι 2
ΞΑΝΘΗΣ 1
ΠΕΛΛΗΣ μέχρι 2
ΠΙΕΡΙΑΣ μέχρι 2
ΠΡΕΒΕΖΗΣ 1
ΡΕΘΥΜΝΗΣ 1
ΡΟΔΟΠΗΣ 1
ΣΑΜΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ μέχρι 2
ΤΡΙΚΑΛΩΝ μέχρι 2
ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ μέχρι 2
ΦΛΩΡΙΝΗΣ 1
ΦΩΚΙΔΟΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1
ΧΑΝΙΩΝ μέχρι 2
ΧΙΟΥ 1

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες ηλικίας από 17 ετών και άνω, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Δεν μπορούν να ψηφίσουν όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση ή όσοι στερήθηκαν αυτό το δικαίωμα λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον Ποινικό και Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.