Πώς έγινε η τραγωδία με τον 3χρονο που πνίγηκε από σταφύλι: «Ήρθε στο Κέντρο Υγείας χωρίς αναπνοή»

0
79

 

 

 

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει το νησί της Τήνου μετά τον θάνατο του 3χρονου αγοριού, το οποίο χθες το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή στο Κέντρο Υγείας έχοντας μεταφερθεί με φραγμένες τις αναπνευστικές οδούς από σταφύλι που είχε καταπιεί νωρίτερα.

Ήταν λίγο μετά τις 8.30 το πρωί της Τρίτης, όταν ο πατέρας του παιδιού αντιλήφθηκε πως το παιδί δεν μπορούσε να αναπνεύσει αφότου είχε φάει τα σταφύλια.

Μην έχοντας χρόνο για να αντιδράσει πήρε τον γιο του και τον μετέφερε στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού που βρίσκεται δίπλα από το σπίτι της οικογένειας.

Εκεί, οι Αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν γνώσεις πρώτων βοηθειών, έκαναν προσπάθειες ανάταξης βγάζοντας δύο ρώγες από το στόμα του αλλά το παιδί δεν ανέπνεε.

Αμεσα, έβαλαν τον 3χρονο στο περιπολικό και τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας του νησιού όπου οι γιατροί κατάφεραν να βγάλουν ακόμη ένα κομμάτι σταφύλι.

Δυστυχώς, όμως, μια ρώγα είχε σφηνωθεί στην τραχεία του με αποτέλεσμα ο ανήλικος να μην επανέλθει.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Τήνου, κ. Γιώργος Βασιλάκης, όταν οι γιατροί παρέλαβαν το παιδί ήταν ήδη αργά, παρά την ηρωική προσπάθεια των αστυνομικών που πάλευαν για να το κρατήσουν στη ζωή.

«Δυστυχώς, πέρασε πολύτιμος χρόνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο, τι γίνει πρέπει να γίνει στα πρώτα 4 λεπτά. Σε εμάς ήρθε στις 9.02 το πρωί. Ήρθε στο Κέντρο Υγείας χωρίς αναπνοή. Είχε σφυγμό αλλά δεν μπορούσε να επανέλθει πάρα τις προσπάθειες των γιατρών, του παιδιάτρου, του καρδιολόγου και δύο αγροτικών ιατρών. Του έβγαλαν μια ρώγα από το λαιμό αλλά είχε και άλλη, σφηνωμένη στο ύψος της τραχείας που δεν έβγαινε με τίποτα. Είχαν ήδη γίνει προσπάθειες ανάταξης από τις Αστυνομικούς οι οποίοι έχουν κάνει εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες. Του έβγαλαν δύο ρώγες αλλά εξακολουθούσε να μην αναπνέει. Ήταν ρώγες από μεγάλα, κόκκινα σταφύλια, τα οποία κάπως τα είχε βάλει στο στόμα του», λέει ο κ. Βασιλάκης.

Μια ώρα προσπαθούσαν οι γιατροί να κρατήσουν στη ζωή τον μικρό Γιαννάκη

 

Για μια ώρα οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Τήνου πάλευαν να κρατήσουν στη ζωή το 3χρονο αγοράκι που πνίγηκε από σταφύλι στο νησί.

Αυτή είναι η τραγική διαπίστωση του ιατροδικαστή κ. Σωκράτη Τσαντίρη ο οποίος εξέτασε τη σορό του μικρού Γιαννάκη στην νεκροψία – νεκροτομή που διενήργησε.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε δεν αποκλείεται κάποια παθολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το αγοράκι συνδυαστικά με τον πνιγμό να το οδήγησαν στον θάνατο.

Όπως ανέφερε στο newsit.gr, ο κ. Τσαντίρης «διαπιστώθηκαν ευρήματα οξέα και χρόνια που σχετίζονται με τον θάνατο και θα γίνει περαιτέρω διερεύνηση με ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις. Με απλά λόγια, διενεργήθηκε νεκροψία – νεκροτομή, διαπιστώθηκαν πολλα ευρήματα και ζητήθηκαν στοχευμένες ιστολογικές εξετάσεις για τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου και των περιστατικών που συνέβησαν περιθανατίως».

Μάλιστα αναφέρει πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υποκρύπτονται και παθολογικά αίτια που συνδυαστικά με την πνιγμονή να οδήγησαν στον θάνατο και γι αυτό απαιτείται περεταίρω διερεύνηση. Εκτιμά πως ίσως να μην είναι αποκλειστικά αιτία θανάτου η πνιγμονή επειδή έτρωγε σταφύλι το παιδί. Μπορεί να έτρωγε και κάτι άλλο το παιδί και να συνέβη, να εξελίχθηκε επειδή έτρωγε το παιδί εκείνη την ώρα και για αυτό γίνεται πλήρη διερεύνηση. Επισημαίνει δε, ότι το παιδάκι, έζησε τουλάχιστον μια ώρα στο Κέντρο Υγείας όπου οι γιατροί έδιναν μάχη να το κρατήσουν στη ζωή. Δηλαδή η νόσος που το οδήγησε στο θάνατο να εξελίχθηκε σε μια με μιάμιση ώρα. Αυτό προκύπτει από έγγραφα.