Πολυσέλιδη δικογραφία από την εισαγγελέα Εφετών και για τις πυρκαγιές το 2021 στην Αρχ. Ολυμπία

Πολυσέλιδη δικογραφία από την εισαγγελέα Εφετών, κυρία Σταματίνα Περιμένη, που είναι επόπτης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα στις οποίες και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του φθινοπώρου για τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν την περίοδο 2021-2022 και στην περιοχή της Αρχ. Ολυμπίας.
Η δικογραφία συγκεκριμένα συντάσσεται σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής για τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν εκείνη την περίοδο σε Βαρυμπόμπη, Βόρεια Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία, στα Βίλια κ.ά., ενώ στόχος ήταν διερευνηθεί εάν σχετίζονται με «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών» που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν άγνωστα συμφέροντα.
Ωστόσο, παρά τη συγκέντρωση δεκάδων καταθέσεων από εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης, δασάρχες και άλλους τοπικούς φορείς στις περιοχές αυτές, αλλά και τον έλεγχο τηλεφωνικών κλήσεων σε δεκάδες εστίες έναρξης καταστροφικών πυρκαγιών που αποτυπώνονται σε μελέτη-ανάλυση περίπου 200 σελίδων της ΕΛ.ΑΣ, το παραπάνω σενάριο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Η έναρξη της φωτιάς
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, το ενδιαφέρον της αρμόδιας Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εστιάζεται τώρα στον τρόπο έναρξης της καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 4 μ.μ. της 17ης Ιουλίου σε δασική έκταση σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Πάνακτο (που ανήκει στα Δερβενοχώρια). Η πυρκαγιά αυτή οδήγησε στον πύρινο όλεθρο στη Δυτική Αττική και κατέκαψε δεκάδες σπίτια.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, με βάση και μαρτυρίες κατοίκων, διαπίστωσαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από σημείο στο οποίο δεν υπήρχε ούτε δρόμος ούτε οποιοδήποτε οίκημα ούτε κτηνοτροφική ή κάποια άλλη μονάδα της περιοχής. Από τις έρευνές τους, δε, προέκυψαν σαφείς ενδείξεις ότι μάλλον πρόκειται για έργο εμπρηστών πιθανά με ύποπτους στόχους.
Για τον λόγο αυτόν ήδη έχει αναζητηθεί το υλικό από κάμερες στο οποίο φαίνεται η κίνηση ύποπτου ατόμου στην περιοχή. Αμεσα ακολούθησε και σάρωση τηλεφωνικών κλήσεων αλλά και άλλες ενέργειες ελέγχου στην περιοχή αφού θεωρείται σκόπιμη ενέργεια.
Οι πυλώνες της ΔΕΗ
Σημειώνεται ότι στα Δερβενοχώρια είχαν καταγραφεί στο παρελθόν δύο ακόμη «σημεία εκκίνησης» καταστροφικών πυρκαγιών, κοντά στο χωριό Στεφάνη. Η πρώτη ήταν τον Ιούνιο του 2007 και η εξέλιξή της προκάλεσε την τεράστια οικολογική καταστροφή του ελατοδάσους της Πάρνηθας, όπου κατακάηκαν τουλάχιστον 50.000 στρέμματα. Τότε μάλιστα είχε διατυπωθεί η θεωρία ότι η πυρκαγιά αυτή είχε στόχο την αποψίλωση των δασικών εκτάσεων για την κατασκευή ανεμογεννητριών στην περιοχή. Ομως οι έρευνες είχαν αναδείξει τελικά ότι η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε πυλώνα της ΔΕΗ. Η δεύτερη φορά ήταν το καλοκαίρι του 2016, όταν πυρκαγιά που αρχικά ξεκίνησε κοντά σε έναν δρόμο της περιοχής κατασβήστηκε, για να ξαναεμφανιστεί όμως νέα εστία σε μια γειτονική χαράδρα, που έκαψε περίπου 13.000 στρέμματα δάσους.
Σήμερα, τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής εξετάζουν τυχόν σύνδεση της πύρινης καταστροφής του εφετινού Ιουλίου με τα παλαιότερα αυτά περιστατικά. Παράλληλα, όμως, οι υπόνοιες για σχέση των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή Κουβαρά – Καλυβίων Σαρωνίδας αλλά και εκείνης του Λουτρακίου με το δίκτυο ηλεκτροδότησης φαίνεται να βασίζεται σε αναφορές κατοίκων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω της γειτνίασης των εστιών με πυλώνες ηλεκτρισμού και άλλα δεδομένα.
Στις έρευνες αυτές τίποτα δεν θεωρείται μέχρι σήμερα δεδομένο. Στο εν λόγω δίκτυο ηλεκτροδότησης, ωστόσο, έχουν αποδοθεί από την Πυροσβεστική αρκετές πυρκαγιές, όπως αυτή το 2017 στον Κάλαμο, το 2018 στην Κινέτα (την ιδια ημέρα της φονικής φωτιάς στο Μάτι), το 2021 στη Βαρυμπόμπη κι άλλες. Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι των εταιρειών διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης αρνούνται τις σχετικές αιτιάσεις.
Στάχτη 434.120 στρέμματα δάσους
Η μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων 13 ετών στη χώρα μας καταγράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες με 434.120 στρέμματα δάσους να γίνονται στάχτη. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι οι πυρκαγιές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώνουν έξαρση συνήθως τον μήνα Αύγουστο…
Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στις 26 Ιουλίου στη Μαγνησία, ενώ ένας αγνοούμενος κτηνοτρόφος βρέθηκε απανθρακωμένος στην Κάρυστο, μεγαλώνοντας το πένθος από την απώλεια των δυο πιλότων του Canadair που συνετρίβη στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι εστίες της φωτιάς στην Εύβοια στις 25 Ιουλίου.
Την εικόνα συμπληρώνουν η τεράστια οικολογική καταστροφή (το 10% των καμένων περιοχών της Ρόδου ήταν περιοχή Natura), τα εκατοντάδες ζώα που χάθηκαν, οι περιουσίες που έγιναν στάχτη. Η έκταση που έχει καεί εφέτος είναι σχεδόν διπλάσια από την περυσινή και περίπου τριπλάσια από αυτή του 2020.
Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους και με τη χαμηλή υγρασία εδάφους (λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων του χειμώνα) είχαν ως αποτέλεσμα στον ελλαδικό χώρο να μαίνονται πυρκαγιές επί 10 συνεχόμενες μέρες του Ιουλίου – στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 667 περιστατικά.