Πόλεμος στην Ουκρανία: Κριστιάν Καρεμπέ και άλλοι κορυφαίοι αθλητές σε πρωτοβουλία ειρήνης

 

 

 

 

Ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης με την εθνική Γαλλίας, Κριστιάν Καρεμπέ, συγκαταλέγεται μεταξύ των περισσότερων από 100 κορυφαίων αθλητών που υπέγραψαν υπέρ της ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σε μία πρωτοβουλία της “Peace and Sport”, οργανισμού που είναι αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη, για την προώθηση της Ειρήνης μέσω του Αθλητισμού, με έδρα το Πριγκιπάτο του Μονακό υπό την Υψηλή Αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β΄.

«Αθλητισμός: απάντηση για την ειρήνη, ενωθείτε για την ειρήνη» είναι ο τίτλος από την “Peace and Sport”, που δημοσιεύει σήμερα η Monaco-Matin και κάτω από τον οποίο υπάρχουν οι υπογραφές περισσότερων από εκατό αθλητών που εκπροσωπούν 33 αθλήματα, περισσότερες από 20 χώρες, ανάμεσά τους 30 Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, αλλά και 15 παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Είναι μία έκκληση με την ελπίδα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα ανανεώσουν τον διάλογο.

«Η “Peace and Sport” απευθύνει σήμερα έκκληση για αδελφοσύνη, ζητώντας από όλους να δείξουν τη δέσμευσή τους στον διάλογο, δείχνοντας την #Λευκή Κάρτα τους, ένα σύμβολο ειρήνης μέσω του αθλητισμού.

Η “Peace and Sport” εδώ και 15 χρόνια βασίζεται στη δράση αθλητών και Πρωταθλητών για την Ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Η αύρα αυτών των αθλητών τούς επιτρέπει να φέρουν ελπίδα στον κόσμο. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, τον αντιπρόεδρο της “Peace and Sport”, Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος ξεκίνησε με τους συμπαίκτες του την ειρηνευτική διαδικασία στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Και τις τελευταίες ώρες, ακόμη περισσότεροι αθλητές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συμμετείχαν σε πολλαπλές συμβολικές δράσεις, κάνοντας εντύπωση με το παράδειγμά τους. Αντιμέτωπο με τη βία των μαχών, το αθλητικό κίνημα κινητοποιήθηκε και έκανε τη φωνή του να ακουστεί».

Η #Λευκή Κάρτα που αναφέρεται στο σχετικό κείμενο θεωρείται από την “Peace and Sport” «Σύμβολο Ειρήνης μέσω του Αθλητισμού», ξεκίνησε και χρησιμοποιείται από το 2013 για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, κάθε 6 Απριλίου, φτάνοντας να συγκεντρώσει στα social media περισσότερους από 170 εκατομμύρια ανθρώπους το 2021.

«Αυτή η #Λευκή Κάρτα συμβολίζει την καθολικότητα και την ουδετερότητα του αθλητισμού, που ξεπερνά τους διαχωρισμούς και τις συγκρούσεις, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά. Καθιστά δυνατή την επίδειξη αδελφοσύνης μεταξύ κοινοτήτων και εθνών, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων και Ουκρανών, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη κινητοποιηθεί υπέρ της ειρήνης. Ο κόσμος του αθλητισμού πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κύριο ρόλο του υπέρ της ειρήνης. Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο αγώνες με μετάλλια. Είναι η ικανότητα να κρατάς τον κόσμο ενωμένο μέσω του διαλόγου και του σεβασμού των κανόνων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

πηγή:: ΑΠΕ