Πέτρος Κόκκαλης: «Όχι στο ξέπλυμα, ναι στην επιστήμη , ναι στην ειρήνη»

0
222

 

Σε κοινή ψηφοφορία, στις 14 Ιουνίου 2022, οι Επιτροπές Περιβάλλοντος και Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της αντίρρησης στην  κατ’ εξουσιοδότηση πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ευρωπαϊκή ταξινομία που ξέπλενε την πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό αέριο ως πράσινες μορφές ενέργειας.

Το ορυκτό αέριο και η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε πράσινα ούτε βιώσιμα καύσιμα και η συμπερίληψη τους μεταξύ των οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι συμβατές με την ταξινομία,  δηλαδή με όσες συμβάλλουν πραγματικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι λάθος μήνυμα και επικίνδυνο για την πράσινη μετάβαση.

Ο κίνδυνος να υπερβούμε το πλανητικό όριο της αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από τον 1.5οC τα επόμενα πέντε χρόνια είναι πλέον ορατός. Ο κλιματικός όλεθρος που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, παράλληλα με την εκτίναξη των τιμών των ορυκτών καυσίμων, επιβάλλει την άμεση απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις πρακτικές του παρελθόντος, με άμεση στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό  και συμμετοχή των πολιτών, υπέρ της βιοποικιλότητας και της κοινωνίας.

 Οι προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπαμε ένα βροντερό «όχι» στη μετακίνηση κεφαλαίων προς παρωχημένες μορφές ενέργειας. Είναι ιστορική μας ευθύνη να κρατήσουμε την κλιματική φιλοδοξία της Συμφωνίας του Παρισιού και του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου ζωντανή και να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής των σημερινών και των επόμενων γενεών.

Η μάχη θα μεταφερθεί τώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο.