Πάτρα- Αγρίνιο- Πύργος: Φυσικό αέριο στα σπίτια από το τέλος του έτους- Στην τελική ευθεία

0
229
epa07660232 A new natural gas processing plant of O&GD Central Ltd. is pictured near Konyar, Hungary, 20 June 2019, on its day of inauguration. The Dutch-owned company has invested 6 billion forints (some 19 million euros) to build the most modern gas plant in Eastern Hungary. The plant currently has a daily capacity of 480 thousand cubic meters, which may be doubled over time. EPA/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT

 

 

 

Φυσικό αέριο στα σπίτια από τα τέλη του τρέχοντος έτους, το αργότερο στις αρχές του επομένου, αναμένεται να αποκτήσουν η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr. Μιλάμε για 9. 178 περίπου νοικοκυριά τα οποία θα συμμετέχουν σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα που φέρνει πιο κοντά την Δυτική Ελλάδα στην ενεργειακή της αναβάθμιση και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η ενεργειακή κρίση αποτελεί τον μεγάλο βραχνά και στη χώρα μας.

Η συνάντηση που είχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Μάριος Τσάκας με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη φαίνεται ότι ήταν ιδιαιτέρως παραγωγική.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο σχεδιασμός  προχωράει τόσο στο επίπεδο των δεξαμενών όσο και στο επίπεδο των συνδέσεων πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, αλλά και πιο γρήγορα απο άλλες περιοχές όπως π.χ. η Φλώρινα, η οποία βρισκόταν πιο μπροστά έχοντας έναν χρόνο προετοιμασίας επιπλέον της Δυτικής Ελλάδας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι  οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μετά το Πάσχα.

Όπως λέει στο thebest.gr  ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας Λάμπρος Δημητρογιάννης, μετά και τον υπερδιπλασσιαμό των χρηστών από τη νέα περιφερειακή αρχή, προβλέπονται:

Για την Πάτρα: 5.747 οικιακοί χρήστες, 178 εμπορικοί χρήστες και 20 βιομηχανικοί χρήστες.

Για το Αγρίνιο: 2.824 οικιακοί χρήστες, 232 εμπορικοί χρήστες  και 3 βιομηχανικοί χρήστες.

Για τον Πύργο: 607 οικιακοί χρήστες και 51 εμπορικοί χρήστες.

Στο μεταξύ με ανάρτησή του στο facebook ο κ. Τσάκας κάνει λόγο για ταχείς ρυθμούς συμπληρώνοντας ότι η συνεργασία του με τον Νεκτάριο Φαρμάκη σύντομα θα αποφέρει καρπούς καθώς καθορίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες. Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Τσάκας: «Πριν 2,5 χρόνια η έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο έμοιαζε μακρινό όνειρο. Σήμερα, έχοντας ήδη δημοπρατήσει τα έργα και ολοκληρώσει τις ελεγκτικές διαδικασίες από όλα τα αρμόδια όργανα του κράτους, συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη των μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Η άριστη συνεργασία μας οδηγεί στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συνεχίζουμε».

Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, αφορά στην κατασκευή τοπικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο και αποσκοπεί στην διείσδυση του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών.

Θα υλοποιηθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου και προβλέπει την κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 208χλμ. και ενός σταθμού μέτρησης και ρύθμισης πίεσης  για την τροφοδότηση της πόλης της Πάτρας.

Η τροφοδοσία των πόλεων θα γίνεται με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς με βυτία από τις μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης της Ρεβυθούσας,  Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο γίνεται με βάση τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας των χωρών της Ε.Ε. και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.