Ουκρανία: Η Ρωσία δηλώνει ανοιχτή στη διπλωματία – «Η αναγνώριση Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ εξασφαλίζει την ειρήνη»

0
132

 

 

 

 

Την ώρα που μεγάλη Ρωσική στρατιωτική δύναμη είναι στο Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ, «φάτσα» με το στρατό της Ουκρανίας, η Ρωσία δηλώνει ανοιχτή στη διπλωματία.

Η Ρωσία μάλιστα εξέφρασε σήμερα την ελπίδα πως η αναγνώριση ανεξαρτησίας του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ θα βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και δήλωσε ότι παραμένει «ανοιχτή» στη διπλωματία με τη Δύση, την επομένη της αναγνώρισης από τη Μόσχα περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία, την οποία καταδίκασαν το Κίεβο και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του.

«Η Ρωσία παραμένει ανοικτή σε όλα τα επίπεδα στις διπλωματικές επαφές, η ρωσική πλευρά έχει συμφέρον σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως “οι επαφές στο πιο υψηλό επίπεδο, ακόμη και οι επείγουσες, πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες”.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως… δεν είναι σε θέση να πει αν ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει ήδη στις δύο αποσχισθείσες περιοχές του Ντονμπάς.

Είπε πως η απόφαση να σταλούν δυνάμεις εκεί θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ωστόσο ήδη βίντεο που έχουν ανέβει στα social media δείχνουν ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.

 

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτίμησε ακόμη πως μια διακοπή από το Κίεβο των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία το μόνο που θα έκανε θα ήταν να “επιδεινώσει τα πράγματα”.

“Είναι ένα σενάριο που θα ήταν εξαιρετικά λυπηρό, που το μόνο που θα έκανε θα ήταν να επιδεινώσει τα πάντα, όχι μόνο για τα κράτη αλλά και για τον πληθυσμό”, είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ μετά τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι σκέπτεται τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

«Να αναγνωρίσουν όλοι το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ»

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και κάλεσε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας και να αναγνωρίσουν τις αποσχισθείσες περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

“Η αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ είναι απαραίτητη και (είναι) η μοναδική δυνατή απόφαση” υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο την επομένη της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των περιοχών αυτών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Αν μιλάμε για τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ένα από τα κομβικά έγγραφα…είναι η Διακήρυξη η σχετική με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που αφορούν τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών”, είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρεκτρέπεται ως προς αυτό από το 2014 που ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα πρόεδρος ανετράπη στο Κίεβο και αντικαταστάθηκε από έναν φιλοδυτικό ηγέτη.

“Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να ισχυριστεί ότι το ουκρανικό καθεστώς, από το πραξικόπημα του 2014, εκπροσωπεί όλους τους πολίτες που ζουν στο έδαφος του ουκρανικού κράτους”, είπε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε την απειλή της επιβολής κυρώσεων λέγοντας ότι η Δύση θα τις επιβάλει ανεξαρτήτως από την έκβαση των γεγονότων και χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Δύσης στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών.

“Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αποκαλούμενη ‘τιμωρία της Ρωσίας’. Ήδη μας απειλούν με όλα τα είδη των κυρώσεων ή όπως ισχυρίζονται τώρα, με ‘την μητέρα των κυρώσεων’ . Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο”, είπε ο Λαβρόφ.

ΠΗΓΉ:https://www.newsit.gr/