Οι λύκοι «ζώνουν» σταδιακά και την Ηλεία-Κοπάδι αγριμιών θεάθηκε στην ορεινή περιοχή!

0
174

Ιδιαίτερα εμφανής είναι πλέον η παρουσία κοπαδιών λύκων στην ορεινή περιοχή της Ηλείας και συγκεκριμένα στα όρια με το Νομό Αχαΐας.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των κυνηγετικών οργανώσεων, μετά το σημαντικό αριθμό τσακαλιών, οι λύκοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους ορεινούς όγκους του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο μέλλον.
Πρόσφατα Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν σε διεθνές συνέδριο, αναλύοντας εμπεριστατωμένη έρευνά τους, που καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι λυκότοποι και τσακαλότοποι στην Πελοπόννησο βρίσκονται κυρίως στον ορεινό όγκο της Αχαΐα.
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η ικανότητα εξάπλωσης του λύκου με φυσικό ή ανθρωπογενή τρόπο, με τις τελευταίες έρευνες να κάνουν λόγο για δεκαπέντε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Πελοπόννησο στις οποίες έχουν εντοπιστεί, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και μία περιοχή της Ηλείας.

Ειδικότερα, ομάδα επιστημόνων υπό την επίβλεψη του Δρ. Θεόδωρου Κομηνού ανακοίνωσαν σε συνέδριο στην Ουγγαρία την κατανομή του τσακαλιού και του λύκου στην Ελλάδα με τη χρήση της μεθόδου των φωτοπαγίδων, ενώ συνέλεξαν και έγκυρες πληροφορίες με αποδείξεις.
Στο νότιο μέρος της Αχαΐας και πιο συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο, παρατηρούνται οι περισσότερες αναφορές. Μάλιστα, σε δημοσιεύματα γίνεται λόγος για τον αποδεκατισμό μικρότερων και μεγαλύτερων κοπαδιών αιγοπροβάτων στα βουνά από τσακάλια, για τις φωνές απόγνωσης των κτηνοτρόφων που πληθαίνουν και για αναφορές περί εμφάνισης λύκων που γιγαντώνουν το πρόβλημα. Και αν για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας η κατάσταση αυτή δεν προβληματίζει, για τον αγροτικό κόσμο που βιώνει καθημερινά δυσκολίες πρόκειται για κατάσταση ζωτικής σημασίας.
Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία
Τώρα όσον αφορά τους δεκαπέντε οικισμούς στους οποίους φαίνεται να εντοπίστηκε λύκος για την Ηλεία είναι αυτός της Ορεινής, ενώ στην Αχαΐα έχουν εντοπιστεί στις περιοχές Ζήρια, Νεοχώρι, Κέρτεζη, Κλειτορία, Καλάβρυτα, Ζάρουχλα, Λαχούρια και Παγκράτι, στην Αρκαδία έχουν εντοπιστεί στις περιοχές Στενό, Στεμνίτσα και Χράνοι, στην Αργολίδα έχουν εντοπιστεί στις περιοχές Κεφαλόβρυσο και Κεφαλάρι και στην Κορινθία έχουν εντοπιστεί στην περιοχή Καστανιά.