Νίκος Καλάκος:”Αλήθειες και ψέματα για τη διαχείριση του νερού”

0
94

Εδώ και μέρες, η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε διαρκή fake news σχετικά με τη διαχείριση του νερού, κάνοντας λόγο για δήθεν ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της ύδρευσης.
Καταρχάς, θα έπρεπε να γνωρίζουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο δημόσιος έλεγχος της ύδρευσης είναι προστατευμένος από το Σύνταγμα και από σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, άρα δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Εφόσον το γνωρίζουν, σκόπιμα παραπληροφορούν.
Με τον νέο νόμο της κυβέρνησης ιδρύεται Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή, η οποία θα διασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο στη διαχείριση του νερού και δεν θα υπόκειται σε διάφορες πιέσεις και ρουσφετολογικά παιχνίδια
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 295 φορείς παροχής ύδατος. Μόλις το 42% από αυτούς αναρτά δημόσια τα στοιχεία που οφείλει βάσει νόμου και δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, έχουν απώλειες υδάτων μέχρι και 62%. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν έως και δύο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν. Αυτό το πλαίσιο εποπτείας υπερασπίζεται η αντιπολίτευση; Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει αυτός ο έλεγχος και η εποπτεία στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος; Μήπως για να αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός και η εκάστοτε κυβέρνηση αν θα επιβάλει πρόστιμα στους Δήμους ή θα τους κάνει τα «χατίρια»;
Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Πολιτεία διαχρονικά δεν κατάφερε έως σήμερα να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο ελέγχου στη διαχείριση του νερού, για αυτό και οι περισσότερες ΔΕΥΑ και οι ΟΕΒ είναι καταχρεωμένοι, διότι ποτέ δεν γινόταν σοβαρός και ουσιαστικός έλεγχος. Από το 2015 ως το 2019 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επέβαλε όλα κι όλα εννέα (9) πρόστιμα. Από το 2019 ως το 2020, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέβαλε εξήντα δύο (62) πρόστιμα! Φυσικά και δεν μας ικανοποιεί η κατάσταση, για αυτό και ιδρύουμε μια Ανεξάρτητη Αρχή, που θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού και θα πιέζει όλους τους δημόσιους φορείς που το διαχειρίζονται, να παρέχουν καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς φυσικά να καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική.
Καμία ιδιωτικοποίηση δεν προβλέπεται ούτε υποκρύπτεται, οπότε ας μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι τελικά με τις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως διατυμπανίζει εδώ και καιρό, αν στηρίζει την θωράκιση του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του νερού ή επιμένει να υπερασπίζεται όλες τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους για να υφαρπάξει ψήφους.