Η «Νεράιδα» του Γιάννη Λάτση, μας υποδέχεται ως Πλωτό Μουσείο και μας μυεί στην ιστορία της

0
97

Έχει φιλοξενήσει για δεκαετίες εκατοντάδες ταξιδιώτες, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες μιας άλλης εποχής. Έχει διανύσει χιλιάδες ναυτικά μίλια στην ακτογραμμή μεταξύ Σπετσών, Ερμιόνης, Ύδρας, Πόρου, Μεθάνων και Αίγινας.

Και έχει να μας παρουσιάσει τη λαμπερή ιστορία της σε ένα μοναδικό πλωτό μουσείο, με δωρεάν είσοδο για όλους.
Αγκυροβολημένο στη Μαρίνα Φλοίσβου, το Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα» σαλπάρει για ένα παραμύθι στο όνειρο με σημείο αφετηρίας το 1939. Τη χρονιά εκείνη ναυπηγήθηκε ως «Laurana» στις δαλματικές ακτές και νηολογήθηκε ως επιβατηγό, ενώ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετατράπηκε σε διασωστικό σκάφος. Το 1949 περνά στα χέρια του ευρηματικού Γιάννη Λάτση, βαπτίζεται από τον Νικόλαο Πλαστήρα «Νεράιδα» και ξεκινά το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας του ως πλοίο της γραμμής του Αργοσαρωνικού, με περιστασιακούς σταθμούς και σε Μονεμβασιά, Επίδαυρο, Ναύπλιο και Σαλαμίνα.
Στον προθάλαμο του Μουσείου, τις εντυπώσεις κλέβουν ο χαρακτηριστικός τηλέγραφος και η μαγνητική πυξίδα, που στέκουν αγέρωχοι μάρτυρες των ταξιδιών μιας άλλης εποχής.

Στην αίθουσα με τα εκθέματα της επαγγελματικής δράσης του Γιάννη Λάτση δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε τη δράγα, μέρος του εξοπλισμού της κατασκευαστικής του εταιρίας, η οποία δραστηριοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία στα ‘70s, αλλά και ένα μέρος από τις σπάνιες εκδόσεις με τις αγαπημένες φράσεις και τα αποφθέγματα του πολυμήχανου επιχειρηματία, αφιερωμένα στα αγαπημένα του εγγόνια.

Η αφήγηση ξεδιπλώνεται μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα, οπτικοακουστικό υλικό και λοιπά ιστορικά τεκμήρια.

Το 1957 η «Νεράιδα» αποτέλεσε το σκηνικό για τα ωραιότερα πλάνα της Σοφίας Λόρεν στην εμβληματική ταινία «Το παιδί και το δελφίνι». Στο κατάστρωμα του πλοίου δόθηκε μεγαλειώδης δεξίωση για την πριγκίπισσα Σοράγια του Ιράν, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και σε πολλές ελληνικές ταινίες, όπως το «Τζένη-Τζένη» με την Τζένη Καρέζη, το «Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο» με τον Θανάση Βέγγο, το «Ο Τρελοπενηντάρης» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τόσα άλλα.
Η ανακατασκευή του σκάφους με τα πιο προσεγμένα υλικά και τη φροντισμένη αισθητική συνεχίζει να εντυπωσιάζει.

H Υπεύθυνη Ξεναγήσεων κ. Αθηνά Σπανάκη, κάνοντας μία σύνοψη στο τέλος της περιήγησής μας στο Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά τα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας του το Μουσείο έχει υποδεχθεί 95.163 επισκέπτες, ενώ στα εκπαιδευτικά προγράμματά του έχουν συμμετάσχει 17.521 μαθητές και μαθήτριες».

Πάντα έτοιμη για νέες θάλασσες και με όραμα για τα παιδιά
Το Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα» έχει μόνιμο πλήρωμα, μηχανή, είναι εγγεγραμένο στο ελληνικό νηολόγιο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ταξιδέψει, όπως μας τόνισε ο Καπετάνιος του κ. Μανώλης Κρητικάκης.

Το 2013 έλαβε χώρα το ταξίδι αναβίωσης του παραδοσιακού δρομολογίου του, το 2014 η «Νεράιδα» έριξε άγκυρα στο Ναύπλιο, το 2015 στο Λεωνίδιο, το 2018 συμμετείχε στις «Ημέρες Θάλασσας», ενώ την ίδια χρονιά έδεσε και στο Κατάκολο, εις μνήμην του ιδιοκτήτη της.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο πλαίσιο των δράσεων του Μουσείου πραγματοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων και ειδικά εργαστήρια για παιδιά άνω των 4 ετών, ενώ παράλληλα γίνεται και μία ουσιαστική γνωριμία με την ελληνική ναυτιλία και ακτοπλοΐα, καθώς και με τα επαγγέλματα της θάλασσας.

Το Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα» είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος του International Council of Museums (ICOM) και χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Facebook – Instagram