Νέο σκάνδαλο με μαϊμού αγροτικές επιδοτήσεις έσκασε στην Κρήτη

0
194

Η αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, βρήκαν «μαγαζί» στην Κρήτη που νοίκιαζε εικονικές αγροτικές εκτάσεις, προκειμένου κάποιοι επιτήδειοι να καταφέρουν να εισπράττουν αγροτικές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το θέμα έρχεται να προστεθεί στις καταγγελίες που είχε κάνει στο παρελθόν ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας, για ψευδή δήλωση εκτάσεων από παραγωγούς με στόχο την κατανομή δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2019 και 2020.
Επίσης θυμίζουμε ότι σε ελέγχους που είχαν γίνει τότε βρέθηκε ότι κάποιοι επιτήδειοι από την Κρήτη προσπάθησαν να δηλώσουν στο ΟΣΔΕ αγροτεμάχια από την Τζιά – χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους – με σκοπό να εισπράξουν την βασική ενίσχυση. Στην συνέχεια βρέθηκαν κάποιοι που δήλωναν 4.560 στρέμματα βοσκοτόπων τα οποία τα ενοίκιαζαν στο όρος Γράμμο (!) και εισέπρατταν ενισχύσεις.
Όλα αυτά έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και έχουν αναλάβει οι αρμόδιοι εισαγγελείς.
Το ζήτημα, που έχουμε αναφέρει επανειλημμένα στον ΑγροΤύπο, είναι ποιός έχει τον έλεγχο της μηχανογραφικής βάσης, ποιός διαχειρίζεται δηλαδή τα δεδομένα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ποιός ασκεί πολιτική πληρωμών και διαχείρισης των αγροτικών προγραμμάτων στη χώρα. Με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, αυτό το έργο δεν εκχωρείται σε κανέναν εργολάβο, έχει να κάνει αυστηρά με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και την άσκηση πολιτικών σε έναν πολύπαθο τομέα παραγωγής και είναι συνυφασμένο με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και εν προκειμένω με του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αρμόδιων Διαχειριστικών Αρχών.