Μητροπολίτης Επιφάνιος: Σύμβολο νίκης ο σταυρός που υψώθηκε σήμερα στην Αγία Σοφία του Κιέβου

0
116

 

 

 

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος , εκφράζει την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του στους «αδελφούς» όπως αποκαλεί την Εκκλησία της Ελλάδας

Διαβεβαιώνοντας ότι η Ουκρανία συνεχίζει την αντίσταση στην ρωσική επιθετικότητα , χώρα «που ενεργεί ως τρομοκράτης», ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος , εκφράζει την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του στους «αδελφούς μας» στην Εκκλησίας της Ελλάδας, όπως λέει , μετά την επιστολή συμπαράστασης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ο κ. Επιφάνιος κάνει έκκληση στους Λευκορώσους, στους οποίους η Ρωσία αναζητά «εφεδρεία για την εισβολή», λέγοντας « ξέρετε πώς είναι να ζεις κάτω από μια δικτατορία, διαμαρτυρήθηκες εναντίον της».

Προειδοποιεί κάθε Ουκρανό πολίτη που ελπίζει να αποκτήσει εξουσία και θέσεις στην κατεχόμενη Ουκρανία «από τα ματωμένα χέρια της Ρωσίας, αιώνια ντροπή».

Ενας σταυρός που υψώθηκε στον νοτιοανατολικό τρούλο του καθεδρικού ναού, ο οποίος είχε πέσει προηγουμένως κατά τη διάρκεια της καταιγίδας στο ναό της Αγίας Σοφίας, κρίθηκε από τον κ. Επιφάνιο ως συμβολικός και όπως είπε «Πιστεύω ότι η ακεραιότητα του κράτους μας θα αποκατασταθεί ως αυτός ο σταυρός».

Αναλυτικά η προσφώνηση:

Η αντίσταση της Ουκρανίας στη ρωσική επιθετικότητα συνεχίζεται εδώ και μια εβδομάδα, αν και κάθε ώρα αυτού του χρόνου φαίνεται για πολλούς πολύς χρόνος. Η Ρωσία συνεχίζει να ενεργεί ως τρομοκράτης, επιτίθεται στις πόλεις μας, βομβαρδίζοντας αμάχους, καταστρέφοντας δημόσιες υποδομές.

Ο αγώνας μας ενάντια στον εχθρό είναι δύσκολος, αλλά πιστεύουμε στη νίκη μας, γιατί η αλήθεια και η βοήθεια του Θεού είναι με το μέρος μας. Απόδειξη αυτής της βοήθειας είναι η καταστροφή του σχεδίου του εχθρού σε λίγες μέρες ταχείας προόδου για την επίτευξη του στόχου – να καταστρέψουν το κρατισμό της Ουκρανίας.

Γι’ αυτό ο επιτιθέμενος αναζητά νέα εφεδρεία για την εισβολή, στρέφοντας τη Λευκορωσία στο έγκλημα. Κάνω έκκληση στους Λευκορώσους, τους γείτονές μας – ξέρετε πώς είναι να ζεις κάτω από μια δικτατορία, διαμαρτυρήθηκες εναντίον της. Θέλουν να μας φέρουν την ίδια, ακόμα χειρότερη, δικτατορία στην Ουκρανία. Πολεμήστε με όλες σας τις δυνάμεις για να διασφαλίσετε ότι η χώρα σας θα εμπλακεί επιτέλους σε άθλια και εγκληματική ρωσική επίθεση και ότι οι στρατιώτες σας θα πεθάνουν για τις αυτοκρατορικές φαντασιώσεις του Πούτιν.

Ως ιεράρχης και προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, θα ήθελα επίσης να προειδοποιήσω κάθε Ουκρανό πολίτη που ελπίζει να αποκτήσει εξουσία και θέσεις στην κατεχόμενη Ουκρανία από τα ματωμένα χέρια της Ρωσίας: αιώνια ντροπή και κατάρες θα πέφτουν πάνω σας από τους ανθρώπους και από τον Θεό. που έπεσε πάνω στον προδότη Ιούδα . Η κόλαση θα ετοιμαστεί για σένα μαζί με τον Ιούδα.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Τα δεινά που προκάλεσε ο πόλεμος, η ένταση από τις πολυάριθμες ανακοινώσεις για την αεροπορική επίθεση, η ανησυχία για το μέλλον, για την οικογένεια και τους φίλους – όλα αυτά δεν μπορούν παρά να είναι καταθλιπτικά. Ο φόβος και το άγχος μετατρέπονται στον πειρασμό να ξεχυθούν συναισθήματα, θυμός, καταδίκη των γύρω. Παλεψε το! Μην αφήσεις το σκοτάδι να κυριεύσει την καρδιά σου.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να προσευχηθείτε. Μια ειλικρινής έκκληση στον Θεό ηρεμεί την ψυχή, δίνει κάθαρση και ενισχύει τη δύναμη. Διαβάστε τις προσευχές από το Βιβλίο Προσευχής, διαβάστε το βιβλίο των Ψαλμών από τη Βίβλο, προσευχηθείτε με τα δικά σας λόγια – τα πιο σημαντικά είναι η ειλικρίνεια και τα συναισθήματα με τα οποία μιλάτε στον Θεό.

Σήμερα είχα τη χαρά να προσευχηθώ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ για τους υπερασπιστές μας, για τον Πρόεδρο και για όλο τον λαό μας. Επίσης το μεσημέρι εκπρόσωποι ολόκληρης της θρησκευτικής κοινότητας της Ουκρανίας, ενωμένοι στο Παν-Ουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών, συγκεντρώθηκαν για προσευχή στην Αγία Σοφία.

Σήμερα έλαβα συλλυπητήρια επιστολή και συμπαράσταση από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, διαβεβαιώνει στην προσευχή και την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Ελληνική Εκκλησία. Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στους αδελφούς μας για αυτό.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να αναφέρω για άλλη μια φορά το ιερό μας, την Αγία Σοφία, που, όπως γνωρίζετε, απειλείται επίσης από ρωσική επίθεση. Ένα συμβολικό γεγονός έλαβε χώρα σήμερα: ένας σταυρός υψώθηκε στον νοτιοανατολικό τρούλο του καθεδρικού ναού, ο οποίος είχε πέσει προηγουμένως κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Πιστεύω ότι η ακεραιότητα του κράτους μας θα αποκατασταθεί ως αυτός ο σταυρός. Με κοινές προσπάθειες θα πετύχουμε, με τη βοήθεια του Θεού, τη νίκη επί του επιτιθέμενου.

πηγή:protothema.g