Λέκκας για Ιαπωνία: «Δεν εστάλη μήνυμα πριν το σεισμό» – Τι θα γινόταν στην Ελλάδα

Στον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους, αναφέρθηκε ο καθηγητής γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο MEGA για τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο ο σεισμός έγινε σε ικανοποιητικό βάθος και όχι βαθιά μέσα στο πέλαγος μακριά από την στεριά συνεπώς δεν μπορούσε να αναπτυχθεί μεγαλύτερο τσουνάμι. Είπε ακόμα πως σε όλα τα επίπεδα της ζωής στην Ιαπωνία γίνονται ασκήσεις σεισμού, όπως για παράδειγμα σε εταιρείες, και «μάλιστα γίνεται προσομοίωση σε πραγματικές συνθήκες».

Σύγκριση Ευθύμη Λέκκα με τα ελληνικά δεδομένα
«Θέλουμε χρόνο στην Ελλάδα. Το 2019 που έγινε στην Αθήνα ένας μικρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ, ενώ λέγαμε μην κάθεστε κάτω από τα κτίρια, βγείτε έξω μόλις τελειώσει η δόνηση κλπ, θυμάμαι στην Κηφισίας που ήμουν στο επιχειρησιακό κέντρο, όλοι οι υπάλληλοι στις μεγάλες εταιρείες κάθονταν κάτω από τα κτίρια. Θέλει ακόμα δουλειά στην ενημέρωση για το σεισμό. Αυτό κάνουμε. Είμαστε σε ένα επαρκές επίπεδο», σχολίασε.

Σε σχετική ερώτηση αν στην Ελλάδα έχουμε την δυνατότητα αν έρθει μήνυμα να αντιδράσουμε ο Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε πως «δεν ήρθε πριν τον σεισμό μήνυμα στην Ιαπωνία, θα πρέπει να το διευκρινίσουμε αυτό. Ο σεισμός έγινε και όταν γίνεται ένας σεισμός, δίνεται η προειδοποίηση. Επειδή τα σεισμικά κύματα τρέχουν με 2-3χλμ το δευτερόλεπτο και τα ηλεκτρονικά σήμερα τρέχουν με 300.000 χλμ το δευτερόλεπτο, όταν είμαστε σε μακρινές αποστάσεις και γίνεται ο σεισμός, έρχεται πρώτα το ηλεκτρονικό σήμα και μετά τα κύματα του σεισμού. Είχε ξεκινήσει δηλαδή».

ADVERTISEMENT
Σημείωσε επίσης , πώς «όταν είμαστε σε αποστάσεις 10-15χλμ σχεδόν έρχονται ταυτόχρονα, δεν μας διευκολύνει. Αλλά όταν είμαστε σε αποστάσεις 50-100χλμ το σήμα το ηλεκτρονικό, το 112 ας το πω έτσι, έρχεται και στη συνέχεια αντιλαμβανόμαστε τη δόνηση».

Σε ερώτημα αν γίνει για παράδειγμα σεισμός από το ρήγμα της Αταλάντης κατά πόσο προλαβαίνει να αποσταλεί προειδοποιητικό μήνυμα για την Αθήνα ο κ. Λέκκας απάντησε : «Από την Αταλάντη προλαβαίνουμε δεν προλαβαίνουμε. Η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη. Για να επεξεργαστούμε τα σήματα θέλουμε κάποια δευτερόλεπτά κρίσιμα, γύρω στα 10-15 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια φεύγει το σήμα. Αν προλάβει και φύγει το σήμα και έρθει πρώτα και το αντιληφθούμε, τότε μπορούμε να κάνουμε τις βασικές αρχές προστασίας, δηλαδή να πάμε κάτω από τραπέζια, να πάμε στο κέντρο του δωματίου ή σταματήσουμε να οδηγούμε αυτοκίνητα με μεγάλη ταχύτητα»

«Την εντολή τη δίνουμε, και στο τσουνάμι στη Σάμο έγινε, αλλά προκύπτουν τεράστιες νομικές ευθύνες όταν φύγει ένα σήμα και δεν γίνει σεισμός. Βίωσα μια τέτοια κατάσταση στο Μεξικό το 2019, έγινε σεισμός σε μεγάλη απόστασή αρα δεν είχε κάποιο θέμα καταστροφών κλπ , αλλά 120 άτομα σκοτώθηκαν από τον πανικό», είπε.

Η αντισεισμική προστασία στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα
Ο καθηγητής σημείωσε δε πως «η εκπαίδευση είναι το βασικότερο και τα κτίρια». «Ο δομικός ιστός στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ ανθεκτικός, τουλάχιστον τα κτίρια που έχουν γίνει στην Ελλάδα μετά το 1999. Θεωρούμε ότι είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης στη χώρα. Κάνουμε επιπλέον βήματα και ένα από αυτά είναι ο υποχρεωτικός προσεισμκός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων της χώρας. Έχει αρχίσει και θα τελειώσει σε ένα χρόνο», κατέληξε.

Σεισμός Ιαπωνία: Τουλάχιστον 30 νεκροί
Υπενθυμίζεται πως οι ισχυρές, πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν χθες Δευτέρα την κεντρική Ιαπωνία στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από τριάντα ανθρώπους, όπως μεταδίδει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές, πάντως το τσουνάμι που εκδηλώθηκε μετά τον ισχυρότερο σεισμό τελικά ήταν, ευτυχώς, αδύναμο. Επίσης δεν επλήγησαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις.

πηγή lifo.gr