Κρούσμα παράνομης πώλησης σκύλων σε περιοχή της Ηλείας

0
129

Μάστιγα αποτελούν και στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας οι παράνομες αγοραπωλησίες ζώων, κυρίως σκύλων, καθώς αρκετά περιστατικά σύλληψης δραστών βλέπουν ανά τακτά διαστήματα το φως της δημοσιότητας.
Τελευταίο κρούσμα σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε σε δήμο του Νομού, όπου κατελήφθη από τις αρχές εργαζόμενος να προχωράει στην παράνομη πώληση σκύλων.
Σε αρκετές περιπτώσεις εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες και άτομα φιλοζωικών οργανώσεων, υπό την κάλυψη του δήθεν ενδιαφέροντος για τα ζώα…
Η παράνομη αγοραπωλησία ζώων (κατοικίδιων αλλά και ειδών της άγριας πανίδας) αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική για εμπόρους και ζωόφιλους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλωστε, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας, δεν υπάρχει νομοθεσία (ούτε εθνική ούτε κοινοτική) που να καθορίζει το καθεστώς της εμπορίας κατοικίδιων, οπότε κανένα εκτροφείο δεν μπορεί να θεωρηθεί εγκεκριμένο.
Πολλά από αυτά δεν έχουν ούτε άδεια λειτουργίας, δεν πληρούν τις προδιαγραφές εκτροφής, δεν κόβουν αποδείξεις ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να δίνουν πλαστά πεντιγκρί. Τα διαφυγόντα κέρδη, όπως παραδέχονται οι αρμόδιοι, είναι τεράστια. Όσον αφορά τα άγρια ζώα, η σύμβαση CITES για το Διεθνές Εμπόριο Απειλουμένων Ειδών απαγορεύει ρητά την εμπορία τους, γεγονός που ελάχιστα αγγίζει τους έλληνες ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης ζώων, πολλοί από τους οποίους, όπως αποδεικνύεται με μια και μόνο ματιά στις βιτρίνες τους, την παραβιάζουν.