Κώστας Τζαβάρας: «Μπήκε η ταφόπλακα στη διαγραφή της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας»

0
236

 

 

Δήλωση του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, μετά τη δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος:
«Μπήκε η ταφόπλακα στη διαγραφή της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας»

«Με τη δημοσίευση του ΦΕΚ, όπου πλέον γίνεται αμετάκλητη η πρόταση του κ. Μπούρα για την κατάργηση των πανεπιστημιακών σχολών στην Αμαλιάδα και στον Πύργο, μπαίνει ταφόπλακα για την οριστική διαγραφή της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Όπως επανειλημμένως έχω δηλώσει, αυτό δεν είναι βήμα προόδου αλλά οπισθοδρόμησης, ένα βήμα υποχώρησης της κυβέρνησης απέναντι στις ισχυρότερες πιέσεις που ασκήθηκαν στον κ. Μπούρα και στους αρμόδιους υπουργούς από τους Αιτωλοακαρνάνες.

Η γελοιότητα του πράγματος είναι ότι στον ίδιο νομό έχουμε δύο πόλεις -το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο- που πλέον γίνονται έδρες Γεωπονικών Σχολών, η μία της Αειφορίας και η άλλη με πιο παραδοσιακό αντικείμενο σπουδών. Αν αναζητήσει κάποιος τι σχέση έχει το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο με τη Γεωπονία σε σύγκριση με την Αμαλιάδα και τον Ηλειακό Κάμπο, εκεί θα πρέπει όχι απλώς να κάνει την αυτοκριτική του αλλά να ζητήσει συγγνώμη από την Ηλεία για τη μεγάλη αδικία που έχει συντελεστεί από μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι είναι μεταρρυθμιστική και στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Έχω επανειλημμένως δηλώσει την αντίρρησή μου, τις ενστάσεις μου και την αγωνία μου για το πού πηγαίνει ο τόπος από τέτοιου είδους διαδικασίες, που ενώ ονομάζονται μεταρρυθμιστικές, στην ουσία δεν είναι.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να ασχοληθούμε με το πώς θα πρέπει η ανώτατη παιδεία να συντελείται και να παρέχεται στους νέους, στους τόπους εκείνους οι οποίοι σχετίζονται με τον πολιτισμό και την αρχαιολογική έρευνα, όπως η Αρχαία Ολυμπία από το 1875, και όχι να ιδρύεται σχολή Ιστορίας & Αρχαιολογίας με έδρα την Πάτρα.

»Όταν στην Ηλεία υπάρχουν ο μεγαλύτερος αρδευόμενος κάμπος στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο του Κοροίβου με το απόθεμα σπόρων -σε μια εποχή που αυτοί αναζητούνται υπό την κυριαρχία της Μοσάντο και των άλλων πολυεθνικών- είναι ντροπή να μην επενδύονται και στο επίπεδο της εκπαίδευσης πόροι ανθρώπινοι και οικονομικοί, ώστε να οργανώνεται η ανώτατη εκπαίδευση σε αυτόν τον τόπο. Είναι ωφέλιμο οι νέοι να σπουδάζουν Γεωπονία και να επιδίδονται στην έρευνα -βασικό χαρακτηριστικό της ανώτατης εκπαίδευσης- στην ελευθερία της διδασκαλίας και στη μελέτη της ιστορίας του τόπου και των μεθόδων που παραδοσιακά σχετίζονται με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που σήμερα αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση ενόψει της επισιτιστικής κρίσης.

Είναι κάτι που επανειλημμένως και εγώ και το Επιμελητήριο Ηλείας έχουμε επισημάνει με επιστολή στον πρωθυπουργό, καθώς αναφέρουμε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα δυσμενή φαινόμενα από την επισιτιστική κρίση -που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται στον τόπο μας- μέσω της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο κατά προτεραιότητα η Ηλεία διαθέτει τα βασικά πλεονεκτήματα.

Δυστυχώς μιλάμε και δεν ακουγόμαστε. Θέλω επίσης να τονίσω πως αν πράγματι υπήρχε η παραμικρή προοπτική μιας μεταρρύθμισης ουσίας στα ΑΕΙ και επειδή έχουμε διδαχθεί από τον αγώνα της κυβέρνησης να πατάξει τα φαινόμενα βίας στα οργανωμένα πανεπιστημιακά campus που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να ευνοούνται η διατήρηση και η ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Εμμένω στην απόφασή μου να μην είμαι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές, γιατί από ό,τι φαίνεται, κάτω από αυτές τις συνθήκες η υποψηφιότητά μου δεν έχει κανένα νόημα ούτε για μένα ούτε για αυτούς που με ψηφίζουν, ούτε για εκείνους που κυβερνούν αυτόν τον τόπο».