Κορονοϊός: Έρχεται αποκλιμάκωση των μέτρων και επιστροφή στην κανονικότητα για την Ελλάδα

0
195

 

 

 

 

Σε κατεύθυνση αποκλιμάκωσης μέτρων της πανδημίας βρίσκεται η Ευρώπη αλλά και η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως τονίζουν τόσο οι ειδικοί όσο και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η κανονικότητα για τους εμβολιασμένους δεν είναι μακριά.

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης, μετά και από το ταξίδι του στην Γαλλία για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ, ανέφερε πως είμαστε πολύ κοντά στην κατάργηση των μέτρων για τους εμβολιασμένους.

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο την γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.

Αντίστροφη μέτρηση για την χρήση μάσκας

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιοκρίνης, επισήμανε πως κοντοζυγώνει και η περίοδος όπου οι εμβολιασμένοι θα βγάλουν τις μάσκες τους στους εξωτερικούς χώρους,

Ο καθηγητής τόνισε πως «σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο όπου δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω, ωστόσο για τους ανεμβολίαστους και όσους είναι ευπαθείς ομάδες  θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται το μέτρο.

«Παραμένουμε  αυτή την περίοδο στη σύσταση ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι πολύ σημαντική η χρήση της μάσκας στις ευπαθείς ομάδε. Πάντως ως επιτροπή θα το επανεξετάσουμε το μέτρο της μάσκας» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα μέτρα στους εμβολιασμένους, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως θα πρέπει να αποσυρθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Η ανισότητα στα διάφορα νοσοκομεία δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο και δεν εξαρτάται μόνο από τις δομές, αλλά και από το ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει παγκοσμίως.

Καλύτερη η κατάσταση στους σκληρούς δείκτες

Οι σκληροί δείκτες φαίνεται πως πέφτουν, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα πέσει άμεσα.

Το σίγουρο είναι πάντως πως για τους επόμενους 1-2 μήνες θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία και σε μία καλυτέρευση της κατάστασης, κατέληξε.

 Μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε τελείως διαφορετικά

Για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι έκανε λόγο και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στους επόμενους μήνες με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό ,και την μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο εξήγησε πως η οποιαδήποτε άρση των μέτρων για τον κοροναϊό πρέπει να γίνει βήμα-βήμα:

«τα μέτρα που αίρονται τώρα καλό θα είναι να μην συνδυαστούν σε αλλάγες με τις μάσκες και τις αποστάσεις ,είναι χρήσιμο να πηγαίνουμε σταδιακά ώστε η Επιτροπή να αξιολογεί εβδομάδα με εβδομάδα τα δεδομένα.»

Τα δεδομένα δείχνουν αποκλιμάκωση

Ο ίδιος ανέφερε πως ήδη το στέλεχος Δέλτα φαίνεται πως με βάση τα δεδομένα από τα λύματα έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ επικρατεί η Όμικρον:

«Νομίζω ότι τα δεδομένα δείχνουν αποκλιμάκωση, ήδη από μετρήσεις στα λύματα το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον επικρατεί, που γνωρίζουμε ότι συνδυάζονται με μεγάλη μεταδοτικότητα και ηπιότερη νόσηση σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί».

Στάθηκε δε και στα πρωτεϊνικά εμβόλια που όπως είπε έχουν διαφορετική τεχνολογία από τα προηγούμενα σκευάσματα και υπάρχει η ελπίδα ότι πρόκειται «να πείσουν τους καλοπροαίρετους δύσπιστους να εμβολιαστούν».