Η Ηλεία μετρά τις πληγές της – Για ακόμα μία φορά από τις πυρκαγιές

Πριν τελειώσει ακόμα ο Ιούνιος, η Ηλεία μετρά για ακόμα μία φορά τις πληγές της από τις πυρκαγιές. Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε για μία ακόμα φορά στην Ηλεία κάνοντας στάχτη, επιχειρήσεις, σπίτια, αγροικίες αλλά και καλλιέργειες, ενώ ένας 54χρονος συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στα Χανάκια και στη Μυρτιά.
Την περασμένη Παρασκευή, περισσότερες από δέκα τοπικές κοινότητες των Δήμων Πύργου και Ήλιδας εκκενώθηκαν για λόγους ασφάλειας ενώ ήχησε και το 112 ενημερώνοντας τους πολίτες για την ασφαλή μετακίνηση τους.
Το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή Φραγκαπήδημα του Δήμου Πύργου και επεκτάθηκε σε Αλποχώρι, Χανάκια και Μυρτιά, τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ της Παρασκευής. Παράλληλα, οι εστίες που ξέσπασαν ταυτόχρονα στην περιοχή Ντόμπρινο στα Λαστέικα ελέγχθηκαν άμεσα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για δράση εμπρηστών –οι οποίοι αναζητούνται από τις Αρχές.
Ο Δήμος Πύργου και η Πολιτική Προστασία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πύρινο μέτωπο επικουρώντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το Σάββατο ο Δήμαρχος Πύργου υπέγραψε έγγραφο με το οποίο ζήτησε επισήμως την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» σήμερα αναμένεται να υπογραφεί και τυπικά η απόφαση για την κήρυξη του Δήμου Πύργου κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην Πηνεία
Μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20 ετών έκαιγε μέχρι και το Σάββατο στη Δημοτική Ενότητα Πηνείας, μέχρι να τεθεί υπό τον έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Όλα τα μηχανήματα του Δήμου Ήλιδας, το προσωπικό πολιτικής προστασίας, η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, σύσσωμο το προσωπικό και η πολιτική ηγεσία, όπως και οι πρόεδροι των κοινοτήτων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Πηνείας, όταν η φωτιά πέρασε από τα σύνορα της Αχαΐας.
Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, τα εναέρια μέσα και τα μηχανήματα έργου και υδροφόρες να καταφέρνουν να τη θέσουν υπό έλεγχο, έπειτα από 24 ώρες.
Ο Δήμος Ήλιδας κατά τη διάρκεια των συμβάντων και αφού φάνηκε και το μέγεθος της ζημιάς στις κοινότητες της Πηνείας, ζήτησε επισήμως την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με έγγραφο που εστάλη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κοινοποιήθηκε στην Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου υπέγραψε άμεσα, το Σάββατο, την κήρυξη του Δήμου Ήλιδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μάθημα
Ένα μάθημα που οφείλουμε να μάθουμε όλοι καλά, από τις πυρκαγιές της περασμένης Παρασκευής είναι πως, εκτός από την άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι κάτοικοι των χωριών με τις υδροφόρες και τα μηχανήματά τους βοήθησαν πολύ στην κατάσβεση. Επίσης, είναι πλέον σαφές, πως οι οργανωμένες εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας σε κάθε κοινότητα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες.
Όπου δεν έχουν οργανωθεί είναι επείγουσα ανάγκη να οργανωθούν. Πάντα σε συνεργασία με τον εκάστοτε Δήμο και τον εκάστοτε Πρόεδρο της κάθε Κοινότητας. Γιατί και στις πυρκαγιές η πρόληψη είναι πολύ σημαντικότερη από την… θεραπεία.
Για μία ακόμα χρονιά, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αρκετές είναι οι φωτιές που ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια – που θεωρείτε κακούργημα και τιμωρείται ιδιαίτερα αυστηρά από το Νόμο.
Πέρα όμως από την ανθρώπινη αμέλεια, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των πολιτών και των φορέων καθώς και όλων των αρμόδιων Αρχών προκειμένου να μπει «φρένο» στο έργο των εμπρηστών, που συνειδητά ή ασυνείδητα θέτουν σε κίνδυνο πέρα από τις περιουσίες των πολιτών και την ανθρώπινη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, στην Ηλεία που το 2007 θρήνησε δεκάδες νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές, δεν επιτρέπεται να βιώσουμε αντίστοιχες οδυνηρές καταστάσεις.


Ενεργοποίηση του Copernicus για τις πυρκαγιές στην Ηλεία
H Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service (κωδικός ενεργοποίησης (EMSR730) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή 21 Ιουνίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.