Γαλάζιες Σημαίες: Οι 13 ελληνικές παραλίες που «κόπηκαν» λόγω ελλιπούς οργάνωσης

0
178

Δεκατρείς παραλίες της χώρας έχασαν τη «Γαλάζια Σημαία» καθώς οι διαχειριστές τους δεν συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους μέσα στις προθεσμίες που είχαν λάβει.
Πρόκειται για 13 βραβευμένες ακτές από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία», που αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2023.
Αιτία, η μη συμμόρφωση των διαχειριστών τους με τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος. Η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, κατά τα πρότυπα του Προγράμματος, εξαιρετική, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, όμως αυτό που επικρατεί σε αυτές είναι η… ανοργανωσιά.
Οι 13 ακτές που χάνουν τη «Γαλάζια Σημαία»
Ακτή Πλάκα, Δήμος Ναυπλιέων, Π. Ε. Αργολίδας
Ακτή Τουρκοπόδαρο/White Rocks Hotel, Δήμος Αργοστολίου, Π.Ε Κεφαλονιάς
Ακτή Σκουτάρι, Δήμος Ανατολική Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
Ακτή Γύθειο 2/Σελινίτσα, Δήμος Ανατολική Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
Ακτή Στόμιο, Δήμος Αγιάς, Π. Ε. Λάρισας
Ακτή Πόντι, Δήμος Λευκάδας, Π.Ε. Λευκάδας
Ακτή Τσαμπίκα, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Ρόδου
Ακτή Τσαμπίκα Συμιακή, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Ρόδου
Ακτή Ενυδρείο 1-Άγαλμα Διαγόρα, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Ρόδου
Ακτή Ενυδρείο 2-Grand Hotel, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Ρόδου
Ακτή Ενυδρείο 3-Έλλη, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Ρόδου
Ακτή Ενυδρείο 4 Καζίνο, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Ρόδου
Ακτή Όρμος Λω, Δήμος Χίου, Π.Ε. Χίου
Σύμφωνα με τη διαδικασία του Προγράμματος, οι διαχειριστές έπρεπε να οργανώσουν εγκαίρως τις ακτές και να στείλουν τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία.
Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης της Γαλάζιας Σημαίας ήταν η 1η Ιουλίου.

Τα κριτήρια που δεν πληρούν οι ακτές
Μέχρι και σήμερα στις προαναφερθείσες ακτές δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωσή τους, σύμφωνα με τα κριτήρια που αφορούν: παροχή υπηρεσιών προς λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών.
Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει επισκέψεις ελέγχου από αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, επισκέψεις που, ως επί το πλείστον, γίνονται απροειδοποίητα. Εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις στην τήρηση των κριτηρίων και σε άλλες ακτές, θα ακολουθήσουν και άλλες αποσύρσεις.