Στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας το Σάββατο ο “Οιδίπους Τύραννος” με τον Δ. Λιγνάδη

0
380

 

 

 

Η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη που θεωρείται το κορυφαίο έργο του αρχαίου δράματος (γράφτηκε γύρω στο 428 π.Χ.) μετά την παρουσίασή του στις 12 και 13 Ιουλίου 2019 στην Επίδαυρο και στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στο 38ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ στις 28 και 29/7, προγραμματίζεται τώρα να παιχθεί το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 στις 21.30 στο επικλινές θέατρο Φλόκα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας.

Η πόλη της Θήβας πλήττεται από λοιμό και ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει τον λόγο. Ο χρησμός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φόνος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξιχνιάσει το αίνιγμα και ξετυλίγει ένα κουβάρι φρικτών αποκαλύψεων. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης υποστηρίζει : Υπάρχουν δύο άξονες στο έργο αυτό – το τελειότερο του αρχαίου δράματος – που δρουν συμπληρωματικά:

Ο ένας είναι η τέλεια πλοκή του. Το έργο αυτό είναι το πρώτο στην παγκόσμια δραματουργία θρίλερ. Κι αν συχνά υποτιμούμε τον άξονα αυτόν, γυρεύοντας δίκαια άλλες ποιότητες, δεν μπορώ να μη θυμάμαι το ρίγος που μου προκαλούσε το ομαδικό επιφώνημα του κοινού από το κοίλον στη φράση «Ο Πόλυβος δεν ήτανε πατέρας σου».

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των γεγονότων, ο ήρωας, με αριστοτεχνικό τρόπο, φτάνει στο κέντρο του λαβυρίνθου, όπου διώκτης και διωκόμενος είναι ο ίδιος.

Ο δεύτερος άξονας, αυτός που κάνει το έργο το πρώτο υπαρξιακό στην παγκόσμια δραματουργία και είναι η ίδια η ερώτηση που τίθεται: «Ποιος είμαι».

Και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ήρωας για να την απαντήσει: τα εργαλεία που ο άνθρωπος – ειδικά ο Δυτικός – έχει θεοποιήσει: τον ορθό λόγο, τη σκέψη, τη λογική.

Είναι τα μόνα που έχουμε, έχουν εκτοξεύσει το είδος μας, όμως δεν αρκούν. Γιατί αν αποφασίσεις να θέσεις τη συγκεκριμένη ερώτηση, οφείλεις να είσαι έτοιμος και για την απάντηση. Και η αλήθεια, όπως λέει ο ποιητής, «μόνον έναντι θανάτου δίδεται». Οιδίποδας είναι ο πρώτος Άνθρωπος της δραματουργίας μας, ο Αδάμ της. Και η μοίρα του μας κάνει ταπεινούς.

Τον Οιδίποδα υποδύεται ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Ιοκάστη: Αμαλία Μουτούση

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης

Σκηνικά – κοστούμια: Πάρις Μέξης

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Σκουλά

Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα & ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Τιμές εισιτηρίων: 20€ κανονικό – 15€ Φοιτητικό/ ΑΜΕΑ/ Ανέργων.

Στο χορό των Θηβαίων μετέχει και ο γνωστός Πατρινός ηθοποιός Δημήτρης Γεωργαλάς.