Επαναλειτουργεί, έπειτα από 12 χρόνια, το αεροδρόμιο Επιταλίου στον Πύργο Ηλείας

0
361

 

 

 

Το “πράσινο φως” για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Επιταλίου στον Πύργο Ηλείας έδωσε το υπουργείο Μεταφορών.

Το αεροδρόμιο του Επιταλίου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 χιλιομέτρων από την πόλη του Πύργου και δίπλα από τον βασικό οδικό άξονα που συνδέει την περιοχή με τους αρχαιολογικός χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας, του Επικούρειου Απόλλωνα και της Αρχαίας Ήλιδας.

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο λειτούργησε το 1975 σε μία έκταση δίπλα από την αποξηραμένη λίμνη της Αγουλινίτσας, φιλοξένησε για αρκετό καιρό τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου “Πετζετέλ”, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί το 2010.

Το υπουργείο Μεταφορών, με απόφασή του, χορήγησε στον χώρο του πρώην κρατικού αερολιμένα Επιταλίου άδεια για ελαφρά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο εν γένει έλεγχος της επιχειρησιακής κατάστασης του πεδίου προσγείωσης ανήκει στην αρμοδιότητα της ΑΠΑ, με την Αρχή να δημοσιεύει τα επιχειρησιακά δεδομένα της παρούσας απόφασης στο Εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών Ελλάδος (AIP GREECE), καθώς και κάθε μεταβολή της επιχειρησιακής κατάστασης του ελικοδρομίου (μέσω της έκδοσης NOTAM).

Κομβικό ρόλο στις προσπάθειες που διεξήχθησαν για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου διαδραμάτισε, πέρα από τους τοπικούς φορείς, η αερολέσχη του Πύργου.

Σύμφωνα με στελέχη τοπικών φορέων, η επαναλειτουργία του αεροδρομίου θα επιφέρει και τουριστικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή, καθώς θα μπορούν να έλθουν σε αυτό εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι πιλότοι από το εξωτερικό.