Εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού η Ηλεία

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες της χώρας

Φάκελος με «80+ έργα για την Πάτρα του 2030» με μόλις πέντε (5) αναφορές στην Ηλεία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση για την Δυτική Ελλάδα

Συνολικά 12 φάκελοι δόθηκαν στην δημοσιότητα με την παρουσίαση των Περιφερειακών Σχεδίων Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάπτυξης

Εκτός του κυβερνητικού σχεδιασμού φαίνεται ότι βρίσκεται τόσο η Ηλεία, όσο και η Αιτωλοακαρνανία, καθώς στην χθεσινή σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας, παρουσιάστηκαν όλα τα Περιφερειακά Σχέδια Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης… με ορίζοντα το 2030 (πλην της Αττικής).

«Ο στόχος μας μέσω των περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων είναι η διαμόρφωση μιας συνεκτικής, στρατηγικής, περιφερειακής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης ενός εθνικού παραγωγικού μοντέλου που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του απέναντι σε τρέχουσες αλλά απέναντι και σε διαβλεπόμενες προκλήσεις και κρίσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. «Μπορούμε να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας σε ειδικότερα πεδία, όπως η ορεινότητα, η νησιωτικότητα, αλλά και σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, όπως η απασχόληση, η πολιτική προστασία, οι επενδυτικές ευκαιρίες, η επιστροφή των νέων, η ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών. Αλλά η ενδυνάμωση των περιφερειών αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητάς τους». εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Οι φάκελοι

Ειδικότερα παρουσιάστηκαν πλήρης φάκελοι με 200+ έργα για την Πελοπόννησο, 380+ έργα για την Ήπειρο, 380+ έργα για τη Δυτική Μακεδονία, 570+ έργα για τη Θεσσαλία, 480+ έργα για την Κρήτη, 360+ έργα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 540+ έργα για την Στερεά Ελλάδα, 260+ έργα για τα Ιόνια Νησιά και 500+ έργα για το Νότιο Αιγαίο… Όσο αφορά την Δυτική Ελλάδα παρουσιάστηκε ένας πλήρης φάκελος με 80+ έργα για την Πάτρα καθώς και ένας εξειδικευμένος φάκελος με 30+ έργα για την Θεσσαλονίκη.
Εύλογα λοιπόν δημιουργείται το ερώτημα, για το τι θα γίνει τόσο με την Ηλεία όσο και με την Αιτωλοακαρνανία, αν και πηγές της Περιφέρειας ανέφεραν χθες στην «Πρώτη» ότι θα υπάρξει επικαιροποιημένος φάκελος για την Δυτική Ελλάδα – όπου θα συμπεριλαμβάνονται και οι Νομοί Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας- κάτι το οποίο θα περιμένουμε να δούμε! Στο φάκελο «80+ έργα για την Πάτρα του 2030» υπάρχουν μόλις πέντε (5) αναφορές στην Ηλεία- και σαφώς θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινήσεις όσο αφορά τον σχεδιασμό από πλευράς της Κυβέρνησης.

Ο φάκελος της Πάτρας

«Η Ελληνική κυβέρνηση παραθέτει στην έκδοση αυτή έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για την Πάτρα του 2030. Ένα πρόγραμμα με 5 στρατηγικούς στόχους, τους οποίους υπηρετούν 63 δρομολογημένα και άλλα 25 υπό σχεδιασμό έργα που συνθέτουν το όραμά μας μιας πόλης σύγχρονης, ανοιχτής, δυναμικής και αισιόδοξης. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν τη σχέση της περιοχής με τη θάλασσα και το εμπορικό της λιμάνι, δημιουργώντας, επιτέλους, τις κρίσιμες οδικές και σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ελλάδα και τις ξένες αγορές. Μία απουσία που οδήγησε, τις προηγούμενες δεκαετίες, στο μεγάλο κύμα της αποβιομηχάνισης. Είναι, επίσης, έργα που γεφυρώνουν τις δράσεις του τοπικού Πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα του πρωτογενούς τομέα, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Ενώ, ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων με αναπλάσεις και επενδύσεις στην Υγεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Συνολικοί πόροι που ξεπερνούν τα 3,8 δισ. ευρώ (υπερδιπλάσιοι από τους πόρους -1,4 δισ. ευρώ- που διατέθηκαν σωρευτικά από τα δύο προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης -Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) στοχεύουν στην αποκατάσταση του ρόλου της Πάτρας ως μιας σύγχρονης και δυναμικής πύλης της χώρας στη δυτική απόληξη του λεγόμενου αναπτυξιακού «S» (Πάτρα, Αθήνα-Πειραιάς, Λάρισα-Βόλος, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη). Δηλαδή, στο δυτικό άκρο της νοητής γραμμής που ενώνει το δίκτυο πόλεων και πολυεπίπεδων υποδομών (λιμάνια, σιδηρόδρομοι, οδικά δίκτυα), που ενώνουν τη χώρα μας με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Η Πάτρα που άντεξε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης μπορεί σήμερα να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής που δείχνουν ανάσχεση της δημογραφικής συρρίκνωσης. Αλλά και τα ποσοστά απασχόλησης που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση νέων θέσεων εργασίας στη χώρα. Πράγματι, η ανεργία μειώθηκε κατά 10 μονάδες από το 2019 μέχρι σήμερα, ανεβάζοντας την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας από τη 12η στην 7η θέση. Το σχέδιο για την Πάτρα του 2030 είναι η συμβολή της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια πολυεπίπεδης ανασυγκρότησης του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού του τόπου. Πυρήνας μιας συλλογικής προσπάθειας να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος με τη συμμετοχή των ίδιων των Πατρινών. Ένα σχέδιο που μας ενώνει όλους γύρω από ένα φιλόδοξο στόχο, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλές δεκαετίες, η Πάτρα και η Αχαΐα μετατρέπονται σε έναν υπέρ τοπικό πόλο παραγωγικής ανάπτυξης, αποκτώντας πυξίδα και κατεύθυνση για το μέλλον. Χτίζουμε έτσι μαζί την Πάτρα και την Αχαΐα που ονειρευόμαστε. Στη νέα Ελλάδα που αξίζει σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», αναφέρεται στο μήνυμα του πρωθυπουργού στον φάκελο της Πάτρας.

Τα στοιχεία του φακέλου της Πάτρας

Προοπτικές Περιοχής Στρατηγικοί Στόχοι (Σ.Σ.) Ανάπτυξης για τη Πάτρα
Σ.Σ.1: Η πόλη και η θάλασσα (23,71 εκατ. €)
1.1. Το Λιμάνι
1.2. Η παραλιακή ζώνη
1.3. Το Λιμάνι Αιγίου

Σ.Σ.2: Διασυνδέοντας την πόλη (1,723 δις.€)
2.1. Οδικά έργα
2.2. Ενίσχυση – Βελτίωση Σιδηροδρομικών Υποδομών

Σ.Σ.3: Η πόλη που επιχειρεί και παράγει (626,71 εκατ.€)
3.1. Ενεργειακές Υποδομές
3.2. Αναβάθμιση Υποδομών Ύδρευσης / Άρδευσης
3.3. Τουρισμός

Σ.Σ.4: Ποιότητα ζωής για τους πολίτες (378,37 εκατ. €)
4.1. Αναβάθμιση Δημόσιου Χώρου
4.2.Ενίσχυση Υποδομών Υγείας
4.3. Ενίσχυση Υποδομών Εκπαίδευσης
4.4. Πολιτιστικές Υποδομές
4.5. Ενίσχυση Υποδομών Δημόσιας Προστασίας
4.6. Αθλητικές Υποδομές
4.7. Διαχείριση Αποβλήτων

Σ.Σ.5: Η πόλη της γνώσης και της καινοτομίας (40,75 εκατ.€)
5.1. Καινοτομία – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων
5.2. Πανεπιστημιακές δομές

Πενιχρές οι αναφορές στην Ηλεία

Στο φάκελο «80+έργα για την Πάτρα του 2030» υπάρχουν μόλις σε πέντε (5) σημεία αναφοράς στην Ηλεία – καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε εύκολα να θεωρήσει κανείς ότι ο Νομός έχει σβηστεί από τον χάρτη.
Στις προοπτικές της Περιοχής (σ.σ. Πάτρα) επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Η Πάτρα σημαντικός πολιτιστικός προορισμός σε δικτύωση με την Αρχαία Ολυμπία και άλλους διεθνούς σημασίας πολιτιστικούς και τουριστικούς προορισμούς της χώρας.».
Στα οδικά έργα γίνεται μνεία στο Πάτρα- Πύργος όπου επισημαίνεται ότι «Προϋπολογισμός: 295 εκατ. € Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: 06.2025. Εντός του α’ τριμήνου του 2025 αναμένεται η ολοκλήρωση του τμήματος Κάτω Αχαΐα-Πύργος. Κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος, μήκους 74,8 χλμ., από τα οποία τα 13 χλμ. περίπου αποτελούν διαπλάτυνση και βελτίωση της χάραξης της υφιστάμενης Ε.Ο. Πάτρα – Πύργος, ενώ τα υπόλοιπα 61,8 χλμ. περίπου διαμορφώνονται με νέα χάραξη που ολοκληρώνει τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος» .
Στην Ενίσχυση – Βελτίωση Σιδηροδρομικών Υποδομών γίνεται αναφορά στην Επαναλειτουργία της μετρικής γραμμής Κάτω Αχαΐα – Πύργος Προϋπολογισμός: 75 εκατ. € Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-27.
Δράση Αστικής Αναζωογόνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δράσεις αστικής αναζωογόνησης σε 186 οικισμούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας για την αισθητική αναβάθμιση των εισόδων των οικισμών (Προϋπολογισμός: 23 εκατ. €) Το έργο αφορά την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, με σκοπό την ανάδειξη των εισόδων 186 οικισμών και σημείων γενικού ενδιαφέροντος επί των ορίων των οδών του εθνικού- επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της ποιότητα ζωής, η εύρυθμη λειτουργία, η ασφάλεια και η βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Δράση για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Πιλοτική εφαρμογή προώθησης πολιτικών προστασίας περιβάλλοντος μέσω προγραμματικής συμφωνίας της Περιφέρειας με τους Δήμους Αιγιαλείας, Πύργου, Αγρινίου και Ναυπάκτου (Προϋπολογισμός: 7,6 εκατ. €) Η δράση αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα απορρίμματα, την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, για τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεταφοράς των ανακυκλούμενων υλικών μέσω ενίσχυσης της ανακύκλωσης.