Εκπαίδευση της Ομάδας Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του Δ.Λ.Τ.Π. στο Λιμένα Κατακόλου – Σε θέματα πρόληψης και τυχόν αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης

0
144

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ετήσια εκπαίδευση – άσκηση της Ομάδας Αντιρρύπανσης που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στον Λιμένα Κατακόλου. Μια δράση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, μεριμνώντας ουσιαστικά για την πρόληψη και την τυχόν καταστολή θαλάσσιας ρύπανσης.

Η εκπαίδευση – άσκηση αυτή πραγματοποιήθηκε από τεχνικούς της εξειδικευμένης σε ζητήματα Εταιρείας «Μετόπη Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος». Περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, ενώ στην συνεχεία εκτελέστηκε και η πρακτική Άσκηση Αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Ειδική μνεία πρέπει να δοθεί στην παρουσία και συμμετοχή στελεχών του Λιμεναρχείου Κατακόλου, εκπροσώπων του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, του Υπεύθυνου Ασφαλείας Λιμένα Κατακόλου Γιάννη Καμπιώτη, υπαλλήλων του Δ.Λ.Τ. Πύργου, οι οποίοι συμμετείχαν πολύ ενεργά, αλλά και εθελοντών της περιοχής, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην θεωρητική και στην πρακτική εκπαίδευση αντιρρύπανσης.

Η θεωρητική εκπαίδευση έγινε σε αίθουσα του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου, από τον εκπαιδευτή Μιχάλη Αγγελόπουλο, όπου αναλύθηκαν οι κατηγορίες των ρυπάνσεων, ο εξοπλισμός αντιρρύπανσης που διαθέτει το ΔΛΤ Πύργου για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και οι τρόποι χρήσης του.
Η πρακτική εκπαίδευση έλαβε χώρα στον Λιμένα Κατακόλου, όπου αρχικά έγινε επίδειξη όλων των υλικών και μέσων αντιρρύπανσης αλλά και του βέλτιστου τρόπου χρήσης και συνδυασμού αυτών.
Αμέσως μετά οργανώθηκε και εκτελέστηκε η Άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, το σενάριο της οποίας αφορούσε στη διαρροή πετρελαιοειδών αποβλήτων από ένα κατασχεμένο ιστιοπλοϊκό στον Λιμένα Κατακόλου.

Για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης ρύπανσης ενεργοποιήθηκε το εγκεκριμένο από το Λιμεναρχείο Κατακόλου Σχέδιο Αντιρρύπανσης του ΔΛΤ Πύργου και άμεσα η Ομάδα Αντιρρύπανσης του ΔΛΤ προέβη στην παρέαση 75 m πλωτού φράγματος. Για την παρέαση του πλωτού φράγματος διατέθηκε η λέμβος “Κων/νος – Μαρία” Τ.Κ.77 του εθελοντή της Ομάδας Αντιρρύπανσης και Προέδρου της ΔΕΠΑΕ ΟΤΑ Βασίλη Σεϊντή.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ Κωνσταντίνος Καραγιάννης δήλωσε: «Πιστεύουμε πως όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, με αποτέλεσμα η άσκηση να κριθεί επιτυχής. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στη φετινή Εκπαίδευση, έχοντας τη βεβαιότητα ότι σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού ρυπάνσεως, η αντιμετώπισή του θα είναι άμεση και αποτελεσματική, με σκοπό την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος».