Η εισαγγελέας «κάρφωσε» την Πισπιρίγκου για την ανακοπή της Τζωρτζίνας – «Αν είχε ειδοποιήσει αμέσως, οι γιατροί θα είχαν έρθει σε 2-3 λεπτά»

0
34

 

 

 

Για τη δύναμη της μικρής Τζωρτζίνας και για ένα παιδί με «οχυρωμένη καρδιά», όταν έφυγε από το Ωνάσειο, έκανε λόγο η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, κατά την αγόρευσή της στη δίκη για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας της 9χρονης από τη μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου.

«Η καρδιά της Τζωρτζίνας μετά το Ωνάσειο ήταν μια πλήρως λειτουργική και μελετημένη καρδιά. Οι γιατροί δεν πήγαν στα τυφλά. Από την τοποθέτηση του απινιδωτή και μετά η καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν πλήρως ελεγχόμενη από τους γιατρούς», τόνισε η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της, «καρφώνοντας» στη συνέχεια τη Ρούλα Πισπιρίγκου για ότι καθυστέρησε να ειδοποιήσει την ημέρα που η 9χρονη έπαθε ανακοπή.

«Όμως για να δουλεύει η καρδιά χρειάζεται εκτός από ρεύμα και οξυγόνο. Το οξυγόνο εξασφαλίζεται με ΑΜΠΟΥ ή διασωλήνωση, αν αυτό χρειαστεί. Όλοι οι μάρτυρες έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στα κλινικά συμπτώματα. Αυτά θα οδηγήσουν τον καρδιολόγο, τον γενετιστή ή τον παιδίατρο. Αν υπήρχε σημάδι για πρόβλημα καρδιάς, δεν θα περίμεναν οι γιατροί το γενετιστή να τους πει», επεσήμανε η εισαγγελέας.

Νωρίτερα η ίδια αναφέρθηκε στη δύναμη της μικρής Τζωρτζίνας στην «ανεξήγητη ανακοπή», τονίζοντας : «Το καρδιογράφημα του παιδιού ήταν φυσιολογικό, όταν εισήχθη στη ΜΕΘ μετά την ανακοπή», είπε και πρόσθεσε «τόσο δυνατό ήταν αυτό το παιδί».

Η εισαγγελέας επικαλούμενη τις αναφορές του επικεφαλής της ΜΕΘ Ανδρέα Ηλιάδη, εξήγησε πως «εάν στα τέσσερα πρώτα λεπτά ξεκινήσει η ΚΑΡΠΑ μπορεί να κρατηθεί στη ζωή …»

«Η καθυστέρηση μπορούσε να έρθει μόνο από τη μητέρα που δεν έδωσε την πληροφορία για το τι προηγήθηκε του τινάγματος που περιγράφει …. Οι γιατροί δεν περίμεναν ότι θα έχουν αυτό το αποτέλεσμα της εγκεφαλοπάθειας, γιατί έπαθε την ανακοπή μέσα στο νοσοκομείο. Το συμπέρασμα είναι ότι η ΚΑΡΠΑ δεν έλαβε χώρα μέσα στα 4 – 6 λεπτά.

Η μητέρα δεν είχε ενημερώσει, γιατί αν τους είχε ειδοποιήσει αμέσως, θα ήταν εκεί μέσα σε 2- 3 λεπτά και το παιδί δεν θα είχε εμφανίσει οίδημα» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον γονιδιακό έλεγχο που έγινε στο παιδί.

«Αυτά που γνωρίζουν οι γενετιστές στην Τζωρτζινα τα έψαξαν και ο έλεγχος ήταν αρνητικός» τόνισε και συμπλήρωσε «δεν ανιχνεύτηκαν μεταλλάξεις στα γονίδιά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο».