Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Η ευθύνη στα χέρια της Ηλείας

Η παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ηλείας σε ότι αφορά τους Δήμους Πύργου Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ήλιδας.
Την παρουσίαση έκαναν οι μελετητές των εταιρών Ρόικος και Γεωδίκτυο που έχουν αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, παρουσία του Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου και μελών της Δημοτικής Αρχής Ήλιδας, του Δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Πύργου Βασίλη Παναγόπουλου, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας Ανδραβίδας-Κυλλήνης Σάκη Κεκάτου, του Προέδρου του ΤΕΕ Ν. Ηλείας Χρήστου Γεωργακόπουλου, του Προέδρου της Επιτροπής παραλαβής της μελέτης Βασίλη Καντούνη κ.α. Παρόντες ήταν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας στον Δήμο Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και Ανδρέας Παπαδάκος.
Η μελετητική ομάδα αφού παρουσίασε τα δεδομένα για την χωροταξία στον Νομό Ηλείας, πρόκρινε το σενάριο Ενδιάμεσου Βαθμού Παρέμβασης που ονομάζει «ρεαλιστικό». Το σενάριο προβλέπει:
-Διατήρηση και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα
-Δραστικό περιορισμό της εξωοικιστικής δόμησης σε ζώνες προτεραιότητας της αγροτικής δραστηριότητας υψηλής παραγωγικότητας
-Επιλογή των ζωνών προτεραιότητας της σε περιοχές με περιορισμένη μέχρι σήμερα εξωοικιστική διάχυση
-Δημιουργία περιμετρικών ζωνών γύρω των οικιστικών περιοχών για περιορισμό και έλεγχο της εξωοικιστικής δόμησης
-Αύξηση των εκτάσεων προτεραιότητας πρωτογενούς τομέα από 8.341,5 Ha (περιοχές με στοιχείο Γ4 και Γ6 / 40% περιοχές με (Α) ανώτερη κατηγορία υψηλής γονιμότητας ) σε 14.340,4 Ha (44% περιοχές με (Α) ανώτερη κατηγορία υψηλής γονιμότητας).
-Δημιουργία επιμέρους ζωνών για τον τουρισμό, την αναψυχή και την παραθεριστική κατοικία στον εξωοικιστικό χώρο
-Συγκράτηση της οικιστικής διάχυσης στον εξωοικιστικό χώρο σε ζώνες/περιοχές που έχει ήδη συντελεστεί
-Δημιουργία Περιοχών Παραγωγικών Δραστηριοτήτων ΠΕΔ (Βιομηχανία, Μεταποίηση και Αποθήκευση) σε συσχετισμό με τον πρωτογενή τομέα
-Συσχετισμό των πιθανών ΠΕΔ με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο καθώς και με το υπό κατασκευή τμήμα της Ολυμπίας Οδού και τους κόμβους εισόδου-εξόδου αυτής
-Μείωση των μετακινήσεων και του κυκλοφοριακού φόρτου και της σχετικής όχλησης στο υφιστάμενο επαρχιακό και τοπικό οδικό δίκτυο


Ώρα ευθύνης
Μετά την παρουσίαση του προτεινόμενου σεναρίου από του μελετητές, οι παραβρισκόμενοι προχώρησαν σε παρατηρήσεις όπως η δημιουργία εμπορικών ζωνών σε τουριστικές περιοχές της Ηλείας, οι επεκτάσεις οικισμών, η δημιουργία ζωνών για κέντρα διανομής αγροτικών προϊόντων κτλ.
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει σαφές σε όλη την Ηλεία είναι πως πλέον η ευθύνη είναι στα χέρια μας. Στα χέρια των Δήμων και όλων των φορέων που είναι υποχρεωμένοι να παρέμβουν και να οριστικοποιήσουν την χωροταξία στον Νομό μας για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια. Ας μην ξεχνάμε πως οι υφιστάμενες ΖΟΕ που χρονολογούνται από τις αρχές του 1992, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στις χρήσει γης στο Νομό μας. Ας μην γίνει πάλι το ίδιο και τρέχουμε κατόπιν εορτής. Το ΤΕΕ Ν. Ηλείας έχει αποστείλει ήδη τις προτάσεις του για τους Δήμους Ήλιδας και Πηνειού, την επόμενη εβδομάδα θα αποστείλει τις προτάσεις του για τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ακολούθως για τον Δήμο Πύργου. Ωστόσο κανένας από τους τέσσερις Δήμους δεν έχει αποστείλει προτάσεις. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων είναι μέχρι τον Οκτώβριο του 2024. Ο χρόνος πιέζει.