Διονύσης Καλαματιανός: «Οι αγρότες στον αέρα»

0
19

Την ώρα που η χώρα θρηνεί για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών αγροτικών εφοδίων σε συνάρτηση με τα χρόνια προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οδηγούν τους παραγωγούς σε πλήρη χρεοκοπία.

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο πως αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς και στον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, ο αγροτικός κόσμος δεν υποφέρει μόνο από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές στον παραγωγό, αλλά έχει να αντιμετωπίσει, επιπλέον, μια σειρά από στρεβλώσεις που ναρκοθετούν την ίδια την παραγωγική διαδικασία και το μέλλον του.

Στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, τα προβλήματα στις πληρωμές έχουν εκτοξευτεί, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, όπου επικρατεί το απόλυτο χάος. Παράλληλα, χαρακτηριστική είναι η κυβερνητική ανεπάρκεια στη διαχείριση και λειτουργία του ΟΣΔΕ, όπως επίσης και η γενικευμένη υστέρηση του αρμοδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ότι αφορά το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης υποβολής των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, ενώ σκοτάδι επικρατεί σχετικά με τα νέα δικαιώματα της ερχόμενης προγραμματικής περιόδου και για το τι θα συμβεί με το πρασίνισμα και τα οικολογικά σχήματα. Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί μας ακόμα περιμένουν να ενημερωθούν για τις απαιτήσεις και τα ισχύοντα δεδομένα της νέας ΚΑΠ.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν τον πρωτογενή τομέα. Αδιαφορία, κωλυσιεργία, επιπολαιότητα και αδιαφάνεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής που εφαρμόζουν, ναρκοθετώντας τις σπουδαίες προοπτικές του.

Αν για κάτι μπορούν να είναι αισιόδοξοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας, είναι πως αυτή η κυβέρνηση μετράει ημέρες. Μόνη λύση να φύγει αυτή η κυβέρνηση!

Δελτίο Τύπου