Διονύσης Καλαματιανός: «Η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί σε αδιέξοδο τους δανειολήπτες»

0
38

Το σφοδρό κύμα της ακρίβειας συνεχίζει να σαρώνει την ελληνική κοινωνία. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες αγωνιούν και για τη νέα αύξηση των επιτοκίων, που δημιουργεί νέες επιβαρύνσεις στις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους. Η προηγούμενη αύξηση είχε σημειωθεί μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο και είχε οδηγήσει σε επιβάρυνση κατά 30%. Μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι δανειολήπτες θα δουν τις μηνιαίες δόσεις τους να εκτοξεύονται ως και 50%.

Πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που οδηγεί τους δανειολήπτες σε απόγνωση, επηρεάζοντας δυσμενώς τη ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ιδίως τώρα που τα εισοδήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας δεν φτάνουν ούτε για να βγει ο μισός μήνας, εξαιτίας των τεράστιων ανατιμήσεων στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα καύσιμα και στις υπηρεσίες. Πως, λοιπόν, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους, υπό αυτές τις συνθήκες αύξησης των επιτοκίων και σε καθεστώς ακραίας ακρίβειας;

Γίνεται αντιληπτό πως αυτή η αρνητική εξέλιξη θα δημιουργήσει περαιτέρω στρεβλώσεις. Ακόμα και ενήμεροι δανειολήπτες που καταφέρνουν με τεράστιες δυσκολίες να είναι συνεπείς στις δανειοληπτικές υποχρεώσεις τους, δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια νέα κόκκινα δάνεια, απώλεια περιουσίας και πρώτης κατοικίας.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, η κυβέρνηση αδιαφορεί. Δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να προστατέψει και να στηρίξει τους δανειολήπτες. Αντίθετα, ήταν αυτή που με το νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε, κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ επέτρεψε σε funds και servicers να προχωρούν στη διενέργεια πλειστηριασμών.

Εδώ και καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, όπως:

κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου,
προστασία της πρώτης κατοικίας,
ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και 120 δόσεις,
ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, που θα ενσωματώνει τη λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, ρυθμίζοντας συνολικά το χρέος του πολίτη, με τρόπο δεσμευτικό για τις τράπεζες και τα funds, δίνοντας τη δυνατότητα προσφυγής του οφειλέτη στο δικαστήριο, αν δεν καλύπτεται από την πρόταση ρύθμισης.
Παράλληλα, έχει προτείνει λύσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των συνταξιούχων και του αγροτικού κόσμου, μεταξύ άλλων:

την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ,
τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ.,
τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτη ανάγκης στο χαμηλότερο συντελεστή,
τη διενέργεια συχνών και αποτελεσματικών ελέγχων στην αγορά, με σκοπό την πάταξη της αισχροκέρδειας,
τη θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους.
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι συμβαίνει και πολύ σύντομα θα επιλέξει την πολιτική αλλαγή. Θα επιλέξει την προοδευτική διακυβέρνηση για να βγάλει την κοινωνία όρθια από την πολύπλευρη κρίση που την έχουν βυθίσει οι πολιτικές της κυβέρνησης. Θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και να κάνει πράξη τη δικαιοσύνη παντού.