Διονύσης Καλαματιανός: «Άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των πληγέντων αγροτών»

0
171

 

Ο πολύπαθος πρωτογενής τομέας της Ηλείας δέχτηκε ακόμα ένα χτύπημα. Η έντονη χαλαζόπτωση άφησε πίσω της σοβαρές ζημιές σε πολλές περιοχές της Ηλείας, στον Κάμπο, στην Αμαλιάδα, στην Πηνεία, στον Πύργο κ.α. Πολλές αγροτικές καλλιέργειες όπως πατάτας, καρπουζιού, ελιάς, εσπεριδοειδών, σταφίδας και οπωροκηπευτικών υπέστησαν μεγάλη έως ολική καταστροφή. Μάλιστα, κάποιες από αυτές επρόκειτο στις επόμενες εβδομάδες να μπουν στο στάδιο της συγκομιδής.

Απαιτείται, λοιπόν, τάχιστα η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, των αρμόδιων φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών, για άμεση εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν.

Ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας έχει χορτάσει από παχιά λόγια και υποσχέσεις. Δεν αντέχει άλλη κοροϊδία και αδιαφορία. Καθημερινά βλέπει το εισόδημά του να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Βλέπει τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει να μένουν απούλητα στα χωράφια και στις αποθήκες ή να δίνονται σε εξευτελιστικές τιμές. Επιπλέον, έχει να αντιμετωπίσει:

  • το τεράστιο κόστος παραγωγής, εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στα αγροεφόδια,
  • την κωλυσιεργία, τις καθυστερήσεις και τις αδικίες στις πληρωμές ενισχύσεων και αποζημιώσεων, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με τους πυρόπληκτους παραγωγούς μας,
  • την αισχροκέρδεια.

Όλα αυτά ναρκοθετούν το μέλλον των αγροτών μας, που παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν όρθιοι, αυτοί και οι οικογένειές τους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει. Μόνη λύση η νέα προοδευτική διακυβέρνηση για να δώσει όραμα και προοπτική στον πρωτογενή τομέα και στους ανθρώπους του.