Χρήστος Σπίρτζης: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν μαζί στις Ευρωεκλογές του 2024

 

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να συνεργαστούν ακόμα και να ενοποιηθούν (!) δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο πρώην βουλευτής και υπουργός επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα ζήτησε συνεργασία των δύο κομμάτων στις επερχόμενες Ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2024.

Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, «δεν έχει καμία σημασία αν θα είναι δεύτερο το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της χώρας θα περιμένει πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες μετά από τριάντα χρόνια για να ενηλικιωθούν πολιτικά, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ», και πρότεινε συνεργασία των δύο κομμάτων, στις προσεχείς Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2024.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90.1, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως πρέπει να γίνουν πάρα πολύ τολμηρά πράγματα. «Πρέπει να δούμε ποια είναι τα σύγχρονα δεδομένα, τι έχει γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και νομίζω ότι έχουμε όλοι το βάρος των ευθυνών να μην αφήσουμε ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος της χώρας μας να είναι στη δεξιά παράταξη. Αυτό που προτείνω, πολύ στενή συνεργασία όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, συλλογικότητες, προσωπικότητες που έχουν πάει απογοητευμένοι και ιδιωτεύουν».

«Κοινή κάθοδος στις εκλογές σαν ένα κόμμα…»

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε: «Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο το κόμμα της Αριστεράς και το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας να μπουν σε άλλες διαδικασίες προκειμένου ακόμα και να ενοποιηθούν, ακόμα και να έχουν κοινή κάθοδο στις εκλογές σαν ένα κόμμα. Αυτό το λέω και για τις ευρωεκλογές και για τις εκλογές. Το ποιο πρόσωπο μπορεί να ηγηθεί, αυτό προκύπτει από μια πολιτική διαδικασία και από μια εκλογική διαδικασία στη συνέχεια.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να έχουμε έναν μεγάλο προοδευτικό χώρο που θα διεκδικεί με πολύ μεγάλες αξιώσεις και θα δημιουργεί και κοινωνική πλειοψηφία αλλά και πολιτική πλειοψηφία. Διαφορετική περίπτωση είναι αυτό που ζούμε τώρα ή αυτό που ζούμε χρόνια, δηλαδή μια προσπάθεια να απορροφήσει το ένα κόμμα το άλλο. Αυτό δεν γίνεται και τελικά αυτό που έχει διαμορφωθεί είναι δυο κόμματα στον χώρο της Κεντροδεξιάς, το ένα θα έχει γύρω στο 17%  – 15%, το άλλο θα έχει γύρω στο 10% – 12%, είναι αδιάφορο όμως».

Για το εάν έχει θέσει την πρότασή του αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ απάντησε:

«Προφανώς το έχω συζητήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το θέμα δεν είναι οι συζητήσεις που γίνονται σε στενούς κύκλους, το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνουν πολιτικές διαδικασίες στα υπάρχοντα κόμματα θεσμικά, για να μπορέσουμε συντεταγμένα ο ευρύτερος χώρος του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου να κάνει μεγάλα βήματα.

Θεωρώ ότι είναι μια πρόταση που τόσο η βάση του ΠΑΣΟΚ όσο και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την ακούει άσχημα, δεν είναι φάλτσα η πρόταση. Η πρόταση αυτή μάλλον δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες για να μην απογοητεύουμε τον δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο της χώρας και νομίζω ότι αρκετά τον έχουμε απογοητεύσει όλα αυτά τα χρόνια με την πορεία που έχουν τα δύο κόμματα», κατέληξε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή:https://www.newsit.gr/