Αναβρασμός στην Αμαλιάδα για το Πρωτοδικείο

0
33

Ζητείται συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για ξεκάθαρες απαντήσεις, αλλιώς προμηνύονται δυναμικές κινητοποιήσεις
Θ. Θεοδόσης: «Δεν θα περάσει έτσι…»
Χρ. Χριστοδουλόπουλος: «Φεύγει η μία υπηρεσία μετά την άλλη, η Αμαλιάδα έχει γίνει ένα χωριό!»

Αναβρασμός επικρατεί στην Αμαλιάδα μετά και την επίσημη τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης περί σκέψης του Υπουργείου για ένα Πρωτοδικείο ανά Νομό. «Υπάρχει σκέψη για ένα Πρωτοδικείο ανά Νομό χωρίς αυτό να επιφέρει την κατάργηση των υπόλοιπων. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μεταβατικά Πρωτοδικεία στα οποία θα γίνεται και εκδίκαση υποθέσεων». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γ.Γ. Δικαιοσύνης κ. Πάνος Αλεξανδρής, κατά την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης 2023 στην Πάτρα.
Αυτή η… «σκέψη» του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνδυασμό με την οριακή υποστελέχωση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας δημιουργεί δικαιολογημένα στους φορείς της πόλης τους φόβους για «λουκέτο», είτε εμμέσως, είτε δια νόμου. Οι υπάρχουσες κατά νόμον 19 οργανικές θέσεις του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας περιορίζονται πλέον στις 6, καθώς από τους 9 εναπομείναντες υπαλλήλους, οι 3 συνταξιοδοτούνται.
Διαβλέποντας το… δυσοίωνο σενάριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας και οι φορείς της πόλης τόνισαν με ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι «η οποιαδήποτε απόπειρα υποβάθμισης και τελικά αδρανοποίησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας θα αποτελέσει κυριολεκτικά «αιτία πολέμου» με τους κρατούντες» και διατράνωσαν την απόλυτη θέλησή τους για σοβαρές αντιδράσεις καλώντας ολόκληρη την κοινωνία της περιοχής σε εγρήγορση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας κάλεσε για ενημέρωση το πρωί της Κυριακής τους αιρετούς του Νομού, προκειμένου να γίνει συζήτηση για το θέμα. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός, ενώ η Διονυσία Αυγερινοπούλου απέστειλε εκπρόσωπο. Παρόντας ήταν φυσικά και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
Όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη, σε πρώτη φάση, θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις του, αλλά και να συμπληρωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων του Πρωτοδικείου. Σε διαφορετική περίπτωση, προμηνύονται δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Βλέπουμε την καταιγίδα να έρχεται»
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, ήταν… λακωνικός στη δήλωσή του. «Δυστυχώς, βλέπουμε την καταιγίδα να έρχεται. Δεν θα περάσει έτσι…», ανέφερε.

«Να στείλει προσωπικό ο Υπουργός»
Από την πλευρά του ο νέος Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αφού χαρακτήρισε τις σκέψεις του Υπουργείου «συγκεχυμένες», δήλωσε: «Σε πρώτη φάση ζητάμε ραντεβού από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και εάν δεν λάβουμε ικανοποιητικές απαντήσεις θα ακολουθήσουν δυναμικές αντιδράσεις. Γιατί, μπορεί να μας πουν, όπως και στο Νοσοκομείο, πως δεν υπάρχει σκέψη για κλείσιμο, αλλά να μην διορίζουν υπαλλήλους και να μην μπορούν να γίνονται δίκες. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, από τους 19 διοικητικούς υπαλλήλους που θα έπρεπε να έχει το Πρωτοδικείο , θα μείνουν 6! Με αυτούς τους υπαλλήλους δεν θα μπορούν να δικάσουν οι δικαστές που υπάρχουν. Άρα μιλάμε για έμμεσο κλείσιμο. Γι’ αυτό και και για ζήτησα σε πρώτη φάση να πάμε να δούμε τον Υπουργό και να βρει έναν τρόπο να στείλει προσωπικό. Την σκέψη να υπάρχει ένα Πρωτοδικείο ανά Νομό με τα άλλα να λειτουργούν ως μεταβατικά δεν την συζητάμε καν. Δε μπορεί να δεχτούμε να κλείσει και το Πρωτοδικείο! Φεύγει η μία υπηρεσία μετά την άλλη, το Νοσοκομείο χωρίς γιατρούς δεν λειτουργεί, πήραν τις Σχολές, έχουν υποβαθμίσει την Εφορία, η ΔΕΗ έχει μετατραπεί πρακτορείο και λειτουργεί άτυπα γιατί έχει αποφασιστεί να υπάρχει ΔΕΗ μόνο στα Λεχαινά και τον Πύργο! Τι άλλο να πω; Η Αμαλιάδα έχει γίνει ένα χωριό!».