1 ο Γυμνάσιο Πύργου – Μαθήματα πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του σχολείου μας, με ιδιαίτερη επιτυχία και απήχηση στη μαθητική κοινότητα, επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή από διασώστες του ΕΚΑΒ. Μέσα από μια βιωματική παρουσίαση οι μαθητές/τιρες της Β΄ και Γ΄ τάξης, αλλά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ακολουθία ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιούνται προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε όσους η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, έγινε επίδειξη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) αλλά και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (CPR/AED) για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων εξωστρέφειας και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς που αναπτύσσονται από το σχολείο μας τα τελευταία χρόνια με απώτερο στόχο την πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση αλλά και εκπαίδευση μελών της σχολικής κοινότητας γύρω από διάφορα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Η παροχή πρώτων βοηθειών αποτελεί γνώση ζωτικής σημασίας και με αντίστοιχα επιμορφωτικά σεμινάρια επιδιώκεται η απόκτηση βασικών γνώσεων που επιτρέπουν, στο μέτρο που είναι δυνατόν, τη σταθεροποίηση της κατάστασης του θύματος, καθώς και την ανακούφιση από τον πόνο και το άγχος μέχρι να αναλάβει δράση εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.
Ευχαριστούμε θερμά τους διασώστες του ΕΚΑΒ κ. Αλεξανδρόπουλο και κ. Βαρουφάκη για την κατατοπιστική παρουσίασή τους, καθώς επίσης και τον Δήμο Πύργου για την ευγενική παραχώρηση του απινιδωτή στο σχολείο μας.